Tvätteriarbetarna räknar med att löneförhandlingarna kommer igång på allvar nästa vecka. Arbetstidsförkortningen är en stridsfråga.

I tisdags träffades förhandlingsdelegationen för första gången för att diskutera ett bud från arbetsgivarna i Industri- och kemigruppen.

Bland de förändringar som arbetsgivarna vill se finns arbetstidsförkortningen, som i dag omfattar 5,5 dagar per år för alla. Arbetsgivarna vill göra om det till en intjänandemodell – den som är borta från jobbet ska bara få ut en del av arbetstidsförkortningen.

– Det tänker vi inte gå med på. För många skulle det betyda mindre av arbetstidsförkortning, säger Arne Bredberg, klubbordförande på Berendsens tvätt i Angered och med i tvätteriavtalets förhandlingsdelegation.

Han säger att de 5,5 dagarna skulle bli i genomsnitt 4,5 dagar med arbetsgivarnas modell.

Avtalet går ut den sista maj och än finns alltså inget lönebud att ta ställning till. Det tycker Arne Bredberg är uppseendeväckande. Förhandlingsdelegationen är enig om att det behövs ett påslag på 1.000 kronor i månaden. Det är ett större påslag än andra har fått och motivet till det är att minska löneskillnaderna.

Förhandlingsdelegationen är inkallad till tre dagar i nästa vecka och tanken är att förhandlingarna på allvar ska komma igång då.