Förra året anmäldes sammanlagt 109.000 arbetsskador till Arbetsmiljöverket. De allra flesta, 82.000, berodde på arbetsplatsolyckor, och unga män är kraftigt överrepresenterade i statistiken.

Män mellan 16 och 24 år anmälde 30 procent fler olyckor per 1.000 anställda än äldre män.

– Det kan beror på att unga män är mer benägna att ta risker och att de saknar den erfarenhet de äldre har. Det finns också brister i den yrkesförberedande utbildningen när det gäller just risker och säkerhet, säger Bertil Remaeus, överdirektör på Arbetsmiljöverket.

Unga kvinnor verkar inte vara lika riskbenägna. De löper nämligen mindre risk att drabbas av arbetsplatsolyckor än äldre kvinnor.

Trävaror en risk
Olycksriskerna varierar också kraftigt mellan olika branscher. För män är stål- och metallframställning den mest olycksdrabbade branschen, i förhållande till antalet anställda. Kvinnor löper störst olycksrisk inom trävarutillverkningen.  

Förutom arbetsplatsolyckorna skadades 12.000 personer på väg till eller från jobbet, och 15.000 drabbades av arbetssjukdomar förra året. Mer än hälften av arbetssjukdomarna berodde på belastning, vilket innebär besvär i muskler och leder på grund av ensidiga och ansträngande arbetsställningar eller rörelser.  Runt en femtedel av arbetssjukdomarna berodde organisatoriska eller sociala faktorer.

Sjukt bland fordon
Flest arbetssjukdomar per 1.000 anställda hade fordonsindustrin, och montörer var den mest utsatta yrkesgruppen. Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade dock inom alla branscher förutom skogsbruk förra året. Totalt har antalet arbetssjukdomar minskat med 45 procent under åren 2003 till 2006.

– Det har blivit en debatt om hur mycket arbetssjukdomarna kostar.  Diskussionerna har nog fått arbetsgivarna att arbeta mer systematiskt med arbetsmiljön. Det minskar arbetssjukdomarna och förhoppningsvis håller trenden i sig, säger Bertil Remaeus.