Strejkvarslet är avblåst. Efter två dygn kunde medlarna från statliga Medlingsinstitutet presentera ett bud som både Sif och Almega sa ja till.

Tvistefrågan gällde hur löneöversynen skulle skötas. En fråga som var så principiellt viktig för Sif att tjänstemannaförbundet lagt ett kraftfullt konfliktvarsel. På torsdag skulle 3.000 personer ha tagits ut i strejk.

För Sif var det avgörande att de lokala förhandlarna på varje arbetsplats liksom tidigare får insyn i löneöversynen.

Fick ge sig
Arbetsgivarna inom Almega ville ha en ny konstruktion, men fick ge sig.

Om parterna inte kommer överens om annat ska minst 0,5 procent användas till en översyn av lönerna på varje arbetsplats. En konstruktion som kan motverka sitt syfte på stora företag med flera små arbetsplatser, som till exempel Svensk Bilprovning, enligt Gunnar Järsjö.

– Om det är tre anställda på ett ställe med väldigt hög eller väldigt låg lön så kanske det funnits skäl att omfördela inom företaget.

Ska se över
– Vi ska i alla fall arbeta i en grupp för att titta över hur lönerna sätts, säger chefsförhandlare Gunnar Järsjö på Almega, vars mål är en helt lokal lönebildning.

Som helhet är han dock nöjd med att avtalet är undertecknat.

– Vi fick ett avtal för tre år, vi undvek en konflikt och vi landade på 10,2 procent som övriga avtal. Vi fick också igenom vårt bud om lägstalöner och individgarantier där Sif ville ha en högre nivå.

Avtalet berör cirka 10.000 anställda på bland annat Svensk Bilprovning, Sveriges provnings- och forskningsinstitut och Svenska Rymdbolaget.