Som säkert alla vet har det pågått en så kallad vild strejk i LKAB:s gruvor. Detta är inspiration för alla arbetare i Sverige. Tar en mindre grupp ett enat initiativ och håller ihop, så väcks kampviljan även hos andra. På mindre än ett dygn spred sig en konfliktåtgärd till samtliga arbetare i LKAB:s gruvor. Och det gav resultat. Snart meddelade LKAB:s ledning att de lokala förhandlingarna kommer återupptas.

De 4.000 kronor mer i månaden som gruvarbetarna kräver, kan låta orimligt mycket jämfört med andra yrkesgruppers löner. Men om man slår ut det på LKAB:s sammanlagt 3.500 anställda så skulle den totala summan bara bli 2 procent av bolagets vinst 2006. Inspirationen denna seger skulle innebära i för övriga avtalsförhandlingar skulle bokstavligt talat kunna vara guld värd.

Om man dessutom betänker att gruvarbetarna inte fått ut mer än vad de centrala avtalen lovat sedan 80-talet, så är det lätt att avfärda påståenden om lyxstrejk. Låt oss hoppas att detta fungerar som inspiration och som en tankeställare för förhandlarna i de avtal som ännu inte är slutna.

Stefan Berg
Ordförande Kommunals fackklubb
Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg