Första maj efterlystes idéer för att få ungdomar intresserade av facket. Ett sätt kunde vara att bilda ett eget nytt LO-förbund för ungdomar under 26 år.

En 22-åring som börjar jobba på en bensinstation blir då inte medlem i Transport utan i ”Ungdomsfacket” och får där medlemskamrater som är barnskötare, snickare, butiksbiträden med mera. När de sedan fyller 26 övergår de automatiskt till respektive yrkesförbund. Ungdomsfacket har egna ombudsmän som är särskilt kunniga i de frågor som är speciellt  viktiga för unga – kopplingen anställning-bostad, möjligheten att få tjänstledigt för långresor eller studier, stipendieansökningar med mera. Ungdomsfacket håller egna medlemsmöten och fester.

Ärligt talat är det väl ofta så i Fackföreningssverige att mångamedlemsmöten av en 22-åring kan misstas för ett PRO-möte. Ungdomsfacket har en egen medlemstidning där läsaren inte förutsätts veta vad ett hängavtal är. Ungdomsfacket organiserar alla unga som då inte behöver byta förbund när de byter arbete. Man har också ett avgiftssystem som fungerar smidigt när man inte jobbar hela året.

Hemförsäkringen vinklas mer mot reseförsäkring än egendom. Ungdomsfacket  hjälper unga bilda nätverk för engagemang i icke-fackliga frågor som då inte fastnar i vuxenfackets betonghäcksbyråkrati. Självklart är det här en stor organisatorisk utmaning. Samtidigt måste utmaningar mötas om fackföreningsrörelsen ska ha stora medlemsgrupper i framtiden.

Torkel Blom
52-årig stockholmare