– De sa att vi var tokiga som gav oss på Taco Bell. Det var vi kanske, men är man i öknen måste man ha vatten. Lucas Benitez är tomatplockare i Immokalee i Florida. När jag träffade honom i fjol i Detroit hade han just varit med om att skapa amerikansk arbetarhistoria.

– Som daglönare har vi osäkra arbetsförhållanden och vi levde i skräck. En dag 1996 brast det, berättade Lucas. En ung grabb blev misshandlad för att han ville dricka vatten. Då fick vi nog och gick i strejk. Maktförhållandena ändrades i ett slag.

Problemet var att odlarna satt i ett skruvstäd av stora uppköpare som dikterade villkoren.

– Det hjälpte inte att strejka mot dem. Men genom en tidningsartikel upptäckte vi att de tomater vi plockade hamnade hos Taco Bell som ägs av snabbmatsjätten Yum Brands. Så vi beslöt oss att slå till mot toppen av pyramiden.

Ett extra cent
I november 2001 beslutade arbetarna att starta en nationell bojkott. De tog en risk, lämnade fälten och åkte på turné. Deras krav var enkelt: Taco Bell skulle betala plockarna 1 cent mer för varje halvkilo de plockade, direkt och utan mellanhänder. Det blev inledningen till en fyra år lång strid där tomatplockarna byggde upp en landsomfattade kampanj med stöd av kyrkor, andra fack och studentgrupper som tog bojkotten in på över 300 universitet. Ungdomarna var inte bara aktivister, de var företagets viktigaste kundgrupp.

– Vi som arbetar i botten av snabbmatsvärlden hade varit osynliga. Nu stod vi plötsligt utanför Taco Bell över hela landet och delade ut flygblad.

Samma låga lön
Och efter fyra år gav Taco Bell efter och betalade den extra lönechecken, nästan en fördubbling för tomatplockarna. Hemligheten med Immokaleearbetarnas styrka är deras demokratiska organisering. Allt styrs underifrån och de få organisatörerna har samma låga lön som medlemmarna och måste, tre månader om året, dela det hårda arbetet på fälten.

När vi skildes för ett år sedan berättade plockarna att de nu var på väg att ta nästa steg, en kampanj mot snabbmatens symbolföretag nummer ett: McDonalds. Och i dagarna får jag e-post: just innan bojkotten skall dras igång meddelar McDonalds att de skriver på. En stor seger i ett USA där organisationsgraden är på 1800-talsnivå och de flesta fack är på reträtt. Och nu står Burger King på tur …

Lars Henriksson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktionen