/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/opinion.jpgFacket och a-kassan minskar – men det pågår ingen massflykt. Så ser det ut på arbetsplatserna hos dem som är med i LO-opinion. Många är lättade över att det inte blev värre.

– Ytterst få har lämnat facket och a-kassan. Jag trodde nog att det skulle vara fler, konstaterar Ylva Borelid, kriminalvårdare på anstalten i Täby och klubbordförande i Seko.

Både när det gäller facket och a-kassan svarar hälften att medlemmar har gått ur sedan avgiften till a-kassan chockhöjdes och skatteavdraget för fackföreningsavgiften togs bort.

Enstaka avhopp
Men en överväldigande majoritet svarar också att det rör sig om enstaka avhopp.

Lena Nilsson är IF Metalls klubbordförande på Outokumpu i Molkom utanför Karlstad. Där är alla kvar både i facket och a-kassan.
– Jag har en känsla av att medlemmarna tycker att det är viktigare att vara med i facket och a-kassan nu, berättar hon.

Stefan Leiding är lastbilsbyggare på Scania i Södertälje och aktiv i IF Metallklubben, bland annat som kontaktombud. Han berättar att facket har ökat organisationsgraden på Scania sedan nyåret. Folk hoppar av – men ännu fler kommer till.

– Vi har informerat om vad höjningarna beror på och det har fungerat bra, berättar han.

Svårare behålla medlemmar och rekrytera nya
Fler klubbar arbetar aktivt både med att rekrytera och behålla medlemmarna. Många anser att båda uppgifterna har blivit svårare.

– Vi får argumentera mycket hårdare än vanligt för att behålla medlemmarna, berättar Lisbeth Jacobsson, Handelsklubbens ordförande med 400 medlemmar på Ellos i Borås.

– Det är tuffare att rekrytera nya medlemmar – framför allt yngre män, tycker Kathe Nilsson, lagerarbetare på Åhléns i Jordbro och aktiv i Handels.

Äldre, långtidssjukskrivna och folk som arbetar mindre än 20 timmar i veckan lämnar a-kassan – men inte särskilt många andra. På den punkten är svaren samstämmiga. Många ska gå i pension inom kort.