Om arbetarna fått bestämma hade Sverigedemokraterna varit ett riksdagsparti. 4, 1 procent av LO-medlemmarna röstade på partiet, enligt en valanalys som LO publicerar i slutet av maj.

Sverigedemokraterna har betydligt starkare stöd bland LO-medlemmar än bland andra grupper. LO:s kommande valanalys visar att drygt fyra procent av arbetarna röstade på partiet.

– Jag är förvånad över att det är så pass många, säger Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande, som ansvarar för analysen.

Hon tror dock inte att alla som röstade på Sverigedemokraterna är främlingsfientliga, utan tolkar partiets stöd som ett missnöje med de etablerade partierna.

– De flesta är nog missnöjda med politiken i stort och känner att den inte har något med deras liv att göra.

Facket måste ta ett större ansvar
En av slutsatserna i valanalysen är att facket måste ta ett större ansvar för att föra ut politiska diskussioner på arbetsplatserna. På så sätt skapas delaktighet och grogrunden för missnöjesrösterna minskar. Ulla Lindqvist säger att det behövs nya utbildningsinsatser för förtroendevalda, och att politiska diskussioner bör ingå även i medlemsutbildningarna.

– Vi måste lyfta de här frågorna och avslöja vad Sverigedemokraterna står för. Vi måste ta diskussionen om främlingsfientlighet och odemokratiska rörelser, säger hon.

”Ta valanalysen på allvar”

LO:s ordförande uppmanar fackförbunden att ta valanalysen på allvar. Sverigedemokraternas framgångar bland LO-medlemmarna ställer ökade krav på facket.

– Det gäller att ta debatten varje gången den dyker upp.

Läs också: artikeln "Sd angriper las och mbl"