Nya arbetsgivare har också trätt fram i lagändringens spår.  En av fyra som tidigare inte sagt sig ha anställda, registrerade sig som arbetsgivare efter att Skatteverket varit på besök.

– Det ser positivt ut. Men vi har en ökning i branschen också, säger Sveriges hotell- och restaurangföretagares vd Mats Hult, som inte vill dra för långtgående slutsatser innan han har fått se hela underlaget från Skatteverket.

Skattedirektör Bo Arvidsson säger att resultatet är tydligt: Lagen har haft en positiv effekt och svarta pengar har blivit vita.

Flera olika indikationer
Även om det är svårt att vara exakt så pekar fler indikationer åt samma håll. Normalt sett sker en nedgång i början av året efter julruschen. I år har det skett en uppgång, trots att det totala antalet restauranger är konstant. Kontrolluppgifterna har ökat också från föregående år (lagen blev känd under hösten). Många erfarenheter och händelser som inte är mätbara, har också stärkt Skatteverket i sin uppfattning.

– I en viss stad i Sverige går det inte längre att få pizzor hemkörda, eftersom folk tidigare körde svart, säger Bo Arvidsson.

Sveriges Hotell- och restaurangföretagare har inte släppt kravet på en översyn. Oron för ökad byråkrati har till viss del varit befogad.

– Det finns en del justeringar som behöver göras, säger Mats Hulth.

Facket kräver översyn av lagen
Också Hotell- och restaurangfacket kräver i sitt jobb- och företagsprogram en översyn av lagen, eftersom den enligt facket har medfört en ökad regelbörda för företagen.
 
Bo Arvidsson säger att också Skatteverket stött på en del knöligheter men att han avvaktar med att uttala sig om behovet av en översyn.

Hittills har kontroller gjorts på 12.000 personalliggare. Innan året är slut ska Skatteverket ha besökt 80 procent av alla restauranger (från minsta gatukök till storköken) och frisörer och kommer snart att ha säkrare statistik över den nya lagens påverkan.