Vid halv elva i går kväll strandade förhandlingarna mellan Grafiska fackförbundet och Grafiska företagens förbund, GFF. Facket hävdar att arbetsgivarna var ovilliga att förhandla.

– Vi har förhandlat i fem dagar och får bara nej, nej, nej. Vi har inte ens fått ett lönebud från dem, säger Tommy Andersson, Grafiska fackförbundets avtalssekreterare.

Facket kräver utbyggnad av arbetstidsförkortning, förstärkning av omställningsstödet, skrivningar i avtalet som förhindrar diskriminerande lönesättning samt större möjlighet för visstidsanställda att få fasta jobb.  Men enligt Tommy Andersson har arbetsgivarna ingen förhandlingsvilja.

Den beskrivningen håller inte av arbetsgivarnas Lars Josefsson, vd för GFF, med om.

– Jag måste nypa mig i armen och undrar om vi verkligen har stängt böckerna än. Det är bara timmar sedan det här hände, säger han.

Arbetsgivarna uppfattar det som att det fanns flera lösningar på många av de frågor som diskuterades.  Lars Josefsson säger sig vara förvånad över att förhandlingarna strandade trots att de återstår så mycket som fjorton dagar av förhandlingsperioden.

– Vi hade fler förhandlingsdagar inplanerade och så händer det här, säger han.

Förhandlingarna rör två avtal, civil- och förpackningsavtalet, som berör cirka 11.000 grafiker. Lönekravet ligger på 10,2 procent under en treårsperiod.