/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/kaataari.jpg
Ny forskning visar att kvinnliga byggnadsarbetare är friskare än sina manliga kollegor.


Marianne Kaattari sätter öronskydden på plats, greppar den stora borrmaskinen och kryper ihop på knä. Huvudet och halva kroppen försvinner in i kastrullskåpet. I garderoben på andra sidan väggen går den nybytta avloppsstammen som nu ska kopplas ihop med köksrören.

Marianne är 46 år och lärling på den lilla VVS-firman Rör Bogårdh som byter stammar i 50-talshusen i Hökarängen i Stockholm. Hon har jobbat som undersköterska, i handeln och som datakonsult tidigare. Om ett halvår är hon färdigutbildad VVS-installatör.

– Jag ville ha ett mansdominerat jobb och fastnade för det här. Det verkade roligt med mycket problemlösning, berättar hon medan hon kopplar samman rördelar.

Hon förlorade sitt konsultjobb när databranschen kraschade och gick då tillbaka till vården. När vårdhemmet drog ner på personal ville hon pröva ett traditionellt manligt yrke. Hennes exman jobbar inom vården och hon ville ge sina söner en bredare bild av arbetslivet. 

– Barn väljer ju ofta samma yrke som sina föräldrar och jag ville de även skulle få se något helt annat än vården, säger hon.

Bytet blev en vinstlott för hälsan

Bytet från vård- till byggsektorn är också en vinstlott hälsomässigt. I alla fall enligt en ny forskningsrapport som visar att kvinnor är friskare i mansdominerade företag. Marianne har bara manliga kollegor, och är nästan aldrig sjuk. Två eller tre dagar har det blivit de senaste två åren, men hon var inte särskilt sjuk som undersköterska heller. Trots det tror hon på att kvinnor i byggbranschen är friskare.

– Som kvinna i ett mansdominerat företag känner man sig uppskattad och det gör att man trivs på jobbet och blir mindre sjuk, säger hon.

Även om arbetsställningen i köksskåpet inte ser särskilt hälsosam ut tycker Marianne inte att jobbet är för tungt, och hon känner inte att det sliter mer på kroppen än hennes tidigare arbeten.

– Visst kan jag vara trött i musklerna efter en arbetsdag, men jag har aldrig värk. Det hade jag efter att ha suttit still en hel dag framför datorn. Här använder jag olika muskler och det är inga monotona rörelser som till exempel inom handeln, säger hon.

Låttare för kvinnor att be om hjälp
Att kvinnor är friskare än män i byggbranschen tror hon kan bero på att kvinnor inte är lika starka som sina manliga kollegor. Därför kan det vara lättare för kvinnor att be om hjälp. Många män sliter med för tunga jobb i onödan för att de inte vill visa sig svaga, tror hon.

Att vara kort kan också vara bra, eftersom man inte behöver böja ryggen lika mycket vid lyft, men det är en nackdel när det gäller att nå rören under diskbänken.

– Jag blir tvungen att krypa in i skåpet och det är en av de värsta arbetsställningarna. De som har längre armar klarar det ändå, säger hon.

Stort ansvar att hålla sig frisk
När kollegan Emanuel Pålsson kikar in för att se hur det går får han fixa diskbänksrören. Han ler lite när han får höra att kvinnliga byggjobbare är friskare än manliga och säger att det är uppenbart i deras företag.

– Du är ju här, säger han till Marianne, alltså jobbar hundra procent av kvinnorna, men vi har ju en kille sjuk idag.
Marianne konstaterar att hon har ett stort ansvar. Om hon blir sjuk förändras bilden helt, då är ju alla kvinnor hemma.

– Det här säger också en del om varför vi är friska. Vi har kul på jobbet och det betyder mycket, säger Marianne, innan hon försvinner ner i källaren för att kapa rören som ska koppla samman stammen med diskbänken.

FAKTA: Manliga kollegor en friskhetsfaktor
Kvinnor och är friskare i mansdominerade företag. Ny svensk forskning visar att många manliga kollegor är en friskhetsfaktor. Kvinnor är sjukare och oftare borta från jobbet än män. Men de håller sig friskare i mansdominerade företag. En ny stor studie visar att sjukfrånvaron är lägre för både kvinnor och män om de har fler manliga arbetskamrater än kvinnliga.

– När män dominerar på en arbetsplats är sjuktalen genomgående lägre än om kvinnor dominerar, säger Magnus Svartengren som är professor på Karolinska institutet, KI, och en av personerna bakom forskningsprojektet Hälsa och framtid där flera institutioner samarbetar för att studera långtidsfriska företag.

Studien omfattar 2.000 privata företag med mer än 74 anställda och resultatet visar stora skillnader i sjukfrånvaro mellan olika branscher, men även mellan företag i samma bransch. De friskaste företagen finns i alla branscher, även inom städbranschen som vanligtvis har hög frånvaro.

Det de friska företagen har gemensamt är att de har färre anställda än de sjuka, och en större andel män.

– Det kan vara så att män söker sig till branscher och företag där det är bättre att vara, säger Magnus Svartengren, och tillägger att bra företag har tydlig organisation och klara strukturer.

Lägst frånvaro bland männen finns inom fastighets- och uthyrningsbranschen. Kvinnor håller sig friskast i byggsektorn, där de till och med är friskare än sina manliga kollegor.

– Det ser anmärkningsvärt men kan bero på att kvinnor och män har olika uppgifter i byggföretagen, säger Magnus Svartengren.

FAKTA: Så blir du frisk på jobbet

  • Satsa på ett litet företag.
  • Se till att ha många manliga kollegor.
  • Välj privata företag, om du inte bor i Västra Götaland. Där har offentlig sektor lägre sjukfrånvaro.
  • Bosätt dig i Kronobergslän. Där är sjuktalen lägst i Sverige.
  • Välj byggjobb om du är kvinna och fastighets- och uthyrningsjobb om du är man.
  • Var man. Då är du nästan alltid friskare än om du är kvinna.