Kommunal vill teckna inkomstförsäkring för sina medlemmar. Målet är att stoppa medlemstappet.
– Vi vill öka medlemskapets värde och då är inkomstförsäkring en del, säger Anders Bergström, Kommunals tredje vice ordförande.

Livs har redan gjort det, och nu kan Kommunal följa efter. På kongressen i slutet av maj fattar facket beslut om att införa en inkomstförsäkring som ger medlemmarna bättre ersättning om de blir arbetslösa.

Kommunal planerar att ansluta sig till ramavtalet som LO förhandlat fram med Folksam. Det ger även dem som tjänar mer än 18.700 kronor 80 procent av lönen i 100 dagar vid arbetslöshet.

– Vi har 125.000 medlemmar som tjänar över 18.700, så det här är en viktig åtgärd, säger Anders Bergström, tredje vice ordförande i Kommunal.

10.500 medlemmar har gått ur Kommunal sedan årsskiftet

Inkomstförsäkringen är en del av fackets satsning för att stoppa medlemsraset genom att erbjuda mer med medlemskapet. Runt 10.500 medlemmar har aktivt lämnat Kommunal sedan årsskiftet. Dessutom har många struntat i att betala den förhöjda avgiften till a-kassan och riskerar därmed att uteslutas.

Anders Bergström tror att medlemsraset till allra största del kan förklaras av den sämre och dyrare a-kassan.

– Många har helt enkelt inte råd att vara med längre. Andra har inte längre rätt till ersättning eftersom reglerna blivit hårdare. Det gäller till exempel säsongsanställda och många deltidsarbetande.

”Milstolpe i vår historia”
Som LO-tidningen redan berättat föreslår Kommunals ledning också att medlemmarna ska få gå ur a-kassan men stanna kvar i facket.

– Det är en milstolpe i vår historia och vi föreslår det motvilligt, men vi kan inte bara se på hur medlemmarna lämnar oss på grund av försämringar vi inte kan påverka, säger Anders Bergström.

Andra åtgärder för att behålla medlemmarna är att ge sjukskrivna och föräldralediga rabatt på medlemsavgiften. Ungdomar som går med i facket ska också få de tre första månaderna gratis, enligt förbundsledningens förslag.

Samtliga beslut fattas på Kommunals kongress som pågår mellan den 28 och 31 maj.