Som LO-Tidningen redan meddelat har Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting återupptagit kontakten och förhandlingarna startar på riktigt efter helgen.

Kommunal har kallat in sin avtalsdelegation till onsdag och målsättningen är att ha ett avtal klart innan nästa vecka är slut.

– Vi gör ett allvarligt försök att teckna avtal före helgen, säger Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande.

Han vill inte kommentera vad som fått facket tillbaka till förhandlingsbordet, men säger att det i alla fall inte är något nytt bud från arbetsgivarna.

Saknar ett riktigt bud
– Vi har ännu inte fått något riktigt bud, där alla delar finns med, säger han.

Det nuvarande avtalet går inte ut förrän den sista juni. Först då kan Kommunal sätta press på arbetsgivarna genom att vidta stridsåtgärder. Men Håkan Pettersson tycker ändå att det är viktigt att försöka få det nya avtalet klart så snart som möjligt.
 
– Det viktigaste är förstås att få ett bra avtal, men våra medlemmar gynnas av att få till ett avtal så snabbt som möjligt så de får ut pengarna, säger han.

Tredje gången gillt
Det här är tredje gången Kommunal kallar in sin avtalsdelegation och säger att avtalet ska vara klart inom de närmsta dagarna. Om det också blir tredje gången gillt återstår att se.

– Det är omöjligt att svara på, men vi skulle inte kalla in delegationen om vi inte trodde att en uppgörelse är möjlig, säger Håkan Pettersson.