Runt 10.000 lantarbetare har fått ett nytt treårigt avtal som är värt sammanlagt 12, 6 procent, enligt Kommunals beräkningar.

– Vi har fått en vettig nivå som totalt ger 2.375 kronor mer på tre år, säger ombudsman Håkan Lundstedt som är ansvarig för avtalet.

Den första juni i år höjs lönerna med 3,9 procent och de kommande två åren blir löneökningarna 4,0 procent. Han är förhållandevis nöjd med avtalet även om facket fått göra eftergifter när det gäller arbetstidsreglerna. Arbetsgivarna får i framtiden förskjuta arbetstiden under odlingsperioden.

– Det är för att arbetsgivarna ska klara arbetet under den tiden, men vi har fått igen det pengamässigt, säger Håkan Lundstedt.

Avtal: Jordbruksavtalet.
Parter
: SLA och Kommunal.
Omfattar: 10.000 anställda inom jordbruksnäringen, varav 4.500 är medlemmar i Kommunal.
Löptid: Tre år med start 1 juni. Sista året är uppsägningsbart.
Löneökningar: Lönerna höjs totalt med: I snitt 2.375 kronor.  I år blir höjningen 3,9 procent och de kommande två åren 4,0 procent. Höjningarna gäller från 1 juni.
Individgaranti/Generell löneökning: Hela ökningen, eftersom avtalet har tarifflöner.
Lägsta lönen: Höjs lika mycket som övriga löner. Den allra lägsta ingångslönen för 19-åringar som i dag är 14.624 kronor försvinner dock och de går in på nivån högre som i dag är 14.792 kronor.
Arbetstiden: Arbetsgivarna får större möjlighet att flytta arbetstiden under odlingsperioden.
Övrigt: Avsättningen till pensionen höjs med 0,3 procent. Förlusten av annandag pingst som helgdag ersätts med ett lönepåslag på 0,1 procent.