Elektrikerförbundets krav på en ny avgift för att finasieras facklig verksamhet blir verklighet under avtalets två sista år och den är på 0,1 procent av lönesumman. Arbetsgivarnas förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn säger att det är en övergångslösning, som bara gäller tillfälligt. Fackets Ronny Wenngren pekar på det som en avgift och att en ny princip är lanserad.

I avtalstexten står att arbetsgivarna ska betala en särskild avgift under innevarande avtalsperiod. En inte alltför djärv gissning är att parterna kommer att fortsätta diskussionen om avgiften nästa avtalsrörelse.

Ronny Wenngren vill också lyfta fram att traktamentsboendet fått en lösning, som innebär att boendet normalt ska motsvara enkelrum på hotell. Arbetstiden förkortats med 8 timmar och en extra pensionsavsättning sker med 0,18 procent. Föräldralönen förbättras. Dessutom pekar han på att att minimilönerna höjs med drygt 2.200 kronor på tre år. Lönerna höjs med 3,0, 2,9 och 2,9 procent medan ackordsmultiplikatorn ökar med 3,7, 3,6 och 3,6 procent.

Följer industrins löneökningar
Avtalet är alltså treårigt och ligger inom ramen på 10,2 procent. Det är arbetsgivarnas Åsa Kjellberg Kahn nöjd med. Hon tycker även att det är bra att det finns en reglering för utländska företag, som innebär att de kan arbeta på instatallationsavtalet.

Lönepåslagen är generella till 50 procent, vilket öppnar för fortsatt individuell lönesättning enligt Åsa Kjellberg Kahn. I avtalet finns också en reglering av 11-timmars regel och den innebär att det är möjligt att bryta dygnsvilan och att det ingår betald sovtid i avtalet, som bland annat innebär att den som brutit dygnsvilan med minst två timmars arbete har rätt till 8 timmars sammanhängande vila.

Utebliven retroaktivitet
– Fackets medlemmar har förlorat på konflikten. De kunde fått det här från den 1 april. Nu gäller nya lönerna från 15 maj. Det handlar om runt 1.000 kronor per person, säger arbetsgivarnas förhandlingschef.

Elektrikernas förhandlingschef  håller inte alls med. Han säger att senareläggningen av höjningarna gör att det finns finansiering av föräldraledighet och en större höjning på ackordet och det är betydelsefullt för framtiden.

Även om det slutligen blev ja till medlarbudet satt det långt inne. Det var först efter en dryg timmes diskussion om delar av budet som båda parterna kunde säga ja.

Fakta: Installationsavtalet
Parter: Elektriska installatörsorganisationen och Elektrikerförbundet
Omfattar: 22.000
Löptid: Från 15 maj i år och tre år framåt.
Löneökningar: Lönerna höjs totalt med: 10,2 procent
Individgaranti/Generell löneökning: 50 procent
Lokala förhandlingar: Pottfördelning
Arbetstiden: 8 timmars arbetstidsförkortning och reglering av dygnsvilan.
Övrigt: En ny avgift till facklig verksamhet, nya regler för föräldralön och traktamentsboende