I går, måndag, varslade HTF om strejk för 800 kabinanställda på SAS. Det är andra gången på sju månader. I oktober förra året var strejken på SAS mindre än ett dygn bort. Då enades HTF och Flygarbetsgivarna i sista stund om ett kort avtal för kabinpersonalen. Avtalet löpte ut den 28 februari och i går kom ett nytt strejkvarsel.

– Vi har försökt få till stånd förhandlingar, men arbetsgivarna har inte velat diskutera med oss. Därför varslar vi nu om strejk, säger tjänstemannafacket HTF:s förhandlingschef Tommy Mases.

Liksom i höstas är det framför allt arbetsvillkoren och arbetstiderna som är den stora frågan. Arbetstidslagen gäller inte för kabinpersonalen och de kan därför tvingas att jobba långa pass utan rast.

Åtta timmar utan rast
– Det är inte alls ovanligt att de jobbar åtta timmar i sträck utan möjlighet till varken vila, återhämtning eller mat. Så kan vi inte ha det, men arbetsgivarna vill inte diskutera de här frågorna, säger Tommy Mases.

Han anser att arbetsgivarna fått en chans att lösa arbetstidsfrågorna med det lokala facket sedan det korta avtalet slöts i höstas, men att ingenting har hänt. Den här gången blir det strejk om de inte vill diskutera de allmänna villkoren, säger han.

– Vi lärde oss av förra gången och litar inte längre på deras goda vilja.

Förvånade arbetsgivare
Flygarbetsgivarnas förhandlingschef Jonas Bernunger är dock förvånad över varslet.

– Vi har erbjudit ett avtal på en nivå som är helt i paritet med vad svensk arbetsmarknad i övrigt accepterat i år, sa han till TT efter att varslet lagts.

Medlingsinstitutet arbetar nu med att utse medlare, och Tommy Mases hoppas att den ska kontakta parterna under dagen. Om de inte lyckas ena parterna inleds strejken nästa fredag, den 25 maj.  HTF har dock medgett dispens från strejken mellan den 11 juni och 12 augusti för att inte störa semestertrafiken.