– En tredjedel av jobben i branschen har varit säsongsanställningar, säger Björn-Inge Björnberg, ombudsman i Seko. Medlemmarna har fått klara sig på a-kassa under vintrarna. Tryggare anställningar var vår viktigaste fråga i årets avtalsrörelse. Nu är den löst.

Själva begreppet säsongsanställning har strukits ur kollektivavtalet. I de fall där arbetet är säsongsbetonat ska arbetsgivaren komma överens med det lokala facket om årsarbetstid, och erbjuda tillsvidareanställning. En sådan anställning kan då bestå av mycket arbete under sommarhalvåret och betydligt mindre på vintern.

– Fortfarande finns en möjlighet till tidsbegränsad anställning kvar, säger Björn-Inge Björnberg. Men vi förutsätter att de allra flesta nu ska få fasta jobb.

I takt med industriavtalet
Lönerna höjs med totalt 10,2 procent under de tre år som avtalet omfattar. Varje anställd är garanterad en löneökning på minst 3:20 kronor i timmen från 1 april 2007, lika mycket den 1 april 2008, och 3:40 kronor mer i timmen 2009. Dessutom finns ett utrymme för löneökningar att förhandla om lokalt. Det är på 0,3 procent av lönesumman första året och 0,4 procent det andra respektive tredje året.

Avtalets lägsta löner höjs till 120 kronor i timmen den 1 april 2007, 124 kronor år 2008 och 128 kronor år 2009. De flesta anställda har dock redan högre löner än så.

Bättre föräldralön
En nyhet i avtalet är att väg- och banarbetare som stannar hemma för att ta hand om barn får föräldralön i upp till två månader. Föräldralönen, som kompletterar föräldrapenningen från Försäkringskassan, är tio procent av lönen. Nytt är också att regler för nattarbete och veckovila förs in i det centrala avtalet. Reglerna medför bland annat att arbetstiden förkortas med två timmar per vecka för den som arbetar natt fem dagar under en vecka.

Sekos lokala avdelningar får i dag så kallade granskningsarvoden för den lönegranskning som fackets ombudsmän utför, på samma sätt som Byggnads. Från och med år 2008 kommer granskingsarvodet att omvandlas till ett så kallat utvecklingsarvode: 1,25 procent av lönesumman, som ska användas för att utveckla de fackliga organisationerna på företagen. Utvecklingsarvoden trappas ner stegvis. År 2010 blir det 0,25 procent av företagets lönesumma.