Den pågående övertidsblockaden och strejken på LKAB avbryts sedan överenskommelsen signerats. Det omfattande elektrikervarslet, som skulle trätt i kraft om en vecka, dras också tillbaka.

– Det är ett bra avtal för våra medlemmar, säger Ronny Wenngren, avtalssekreterare hos facket.

Även arbetsgivarnas förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn tycker att avtalet är bra.

Elektrikerförbundets krav på en ny avgift för att finasieras facklig verksamhet blir verklighet under avtalets två sista år och den är på 0,1 procent av lönesumman. Åsa Kjellberg Kahn säger att det är en övergångslösning, som bara gäller tillfälligt. Fackets Ronny Wenngren pekar på att en ny princip är lanserad.

Minimilönerna ökar med 2.200 kronor
Elektrikerförbundet vill också lyfta fram att traktamentsboendet fått en lösning, arbetstiden förkortats med 8 timmar och en extra pensionsavsättning med 0,18 procent. Dessutom höjs minimilönerna med drygt 2.200 kronor på tre år.  De utgående lönerna höjs med 3,0, 2,9 och 2,9 procent medan ackordsmultiplikatorn ökar med 3,7, 3,6 och 3,6 procent.

Avtalet är alltså treårigt och ligger inom ramen på 10,2 procent. Det är arbetsgivarnas Åsa Kjellberg Kahn nöjd med. Hon tycker även att det är bra att det finns en reglering för utländska företag, som innebär att de kan arbeta på instatallationsavtalet. Lönepåslagen är generella till 50 procent, vilket öppnar för fortsatt individuell lönesättning enligt Åsa Kjellberg Kahn.

 I avtalet finns också en reglering av 11-timmars regel och den innebär att det är möjligt att bryta dygnsvilan och att det ingår betald sovtid i avtalet.

– Fackets medlemmar har förlorat på konflikten. De kunde fått det här från 1 april. Nu gäller nya lönerna från 15 maj. Det handlar om runt 1.000 kronor per person, säger arbetsgivarnas förhandlingschef.

Även om det blev ja till medlarbudet satt det långt inne. Det var först efter en dryg timmes diskussion om delar av budet som båda parterna kunde säga ja.