Runt 30 000 anställda i arkitekt-, bygg-, och teknikkonsultföretag kan ta helgledigt när de vill. I dag, fredag, har det första avtalet med religionsneutrala helgdagar skrivits under.

Avtalet slöts mellan arbetsgivarna i Svensk Teknik och Design inom Almega och Sif, Sveriges Ingenjörer och Sveriges Arkitekter.

– I vårt mångkulturella samhälle med olika religiösa övertygelser är detta en naturlig utveckling. Vi har varit noga med att se till att det inte innebär försämringar i ersättningar eller anställningsvillkor för våra medlemmar, säger Hanna Brandt-González, biträdande chef på Sif:s förhandlingsenhet i ett pressmeddelande.

De anställda kan enligt det nya avtalet komma överens med arbetsgivaren om att byta lediga helgdagar mot andra dagar. Om medarbetarna och arbetsgivarna inte kan enas om bytet blir det en förhandlingsfråga för de lokala parterna.

Avtalet är tvåårigt med option på ett tredje år, och innehåller löneökningar på totalt 10, 2 procent under tre år. De garanterade löneökningarna är 400 kronor i år, 350 nästa år och 300 kronor om det blir ett tredje år.