– Vi började med lättare varsel, men de hade ingen större inverkan på motparten. Nu kommer ett mer kraftfullt varsel, säger Arne Dufåker hos Elektrikerna.

De strejkande, som återgått i arbete, gick ut i strejk i måndags och arbetar på 29 mindre elföretag i landet.

Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef hos arbetsgivarna i EIO, tycker att dispensen är mycket bra, men hon är bekymrad över det senaste varslet.

– Det saknar sans och proportioner. Det ställer hela landsändar utan elektriker. Mängder av industrier och byggnationer kommer att drabbas, säger hon.

Arbetsgivaarna har ännu inga konkreta planer, men Åsa Kjellberg Kahn säger att EIO är inriktat på att hitta en lösning och kommer försöka hitta en väg framåt.

Sedan facket i tisdagskväll la sitt stora varsel har inga kontakter förekommit mellan parterna. Varslet föranleddes av att medlarna inte ansåg att det var någon idé att lägga fram ett avtalsbud, eftersom parterna stod så långt ifrån varandra när det gäller fackets krav på en ny avgift, som arbetsgivarna ska betala för att finansiera den fackliga verksamheten.

– Vi avvaktar och finns till parternas förfogande. Vi har nu inga planer på att ta något initiativ, säger medlaren Göte Larsson.

Till måndagen 21 maj har Elektrikerförbundet varslat 5 000 elektriker om strejk. Det är samtliga installationselektriker i Skåne, Blekinge samt norrlandslänen. Varslet omfattar även elektrikerna på elva företag och fem arbetsplatser, däribland Preemraff i Lysekil.

Arbetsgivarnaa har svarat med en spegellockout, vilket innebär att alla som tas ut i strejk också lockoutas. Åsa Kjellberg Kahn förklarar att det är ett sätt att få kontroll över dispenser från strejken som facket kan tänkas ge.