En liten sänkning av sjukfrånvaron ger mycket tillbaka åt förtagen, visar en uträkning av företaget Previa.

Företaget Previa säljer tjänster inom företagshälsovård och rehabilitering. I deras arbete ingår ofta beräkningar på hur mycket företag kan tjäna på att förbättra arbetsmiljön och sänka sjukfrånvaron.

– Det blir ett underlag för att se vad det kostar att inte ha medarbetarna på jobbet. I runda slängar kan man säga att kostnaderna är omkring tio procent av månadslönen per dag att ha folk hemma mellan dag 2 och dag 14 i en sjukperiod, säger Johan Lindberg på Previa.

Uppsplittrad besparing
Previa har på uppdrag av LO-Tidningen beräknat vinsterna om sjukfrånvaron sänks från 6 till 5 procent på ett företag med 35 anställda där medellönen ligger på 22.000 kronor i månaden. Den direkta besparingen blir cirka 90.000 kronor, uppsplittrat på minskade utgifter under sjukskrivningens olika perioder.

– Företaget betalar 80 procent av lönen dag 2 till 14. Det är den stora kostnaden. Till det läggs kostnaden för ersättare, säger Johan Lindberg.

– Därutöver tillkommer också personalkringkostnader som hyra för maskiner och utrustning, lokal och mobiltelefon. Det är sådant som tickar på även om man är borta.

– Jag har inte lagt in kostnader för produktionsbortfall eller andra störningskostnader som naturligtvis också tillkommer. Och om man säljer varor och tjänster, och frånvaron påverkar försäljningen så är det en kostnad, eller om ersättaren inte har samma kompetens som den ordinarie.

God arbetsmiljö
Liksom Kommunals modell som beskrivs här intill är Previas sammanställning ett sätt att sätta siffror på frånvaron, något som också blir siffror på vinster med en god arbetsmiljö.

– De motiverar till investeringar i hälsa och arbetsmiljö eftersom det är attraktivare att vara på arbetet än hemma om företaget har en god arbetsmiljö, säger Johan Lindberg på Previa.

FAKTA: Frånvarokostnad
Så mycket kan kostnaderna för sjukskrivning minskas. Exemplet är uträknat på ett företag med 35 anställda med en medellön på 22.000 kronor i månaden, där sjukfrånvaron sänks från sex till fem procent.

  Dag 1 Dag 2-14 Dag 15-90 Dag 91-180
Frånvarokostnad per anställd, per timme 68 kr 225 kr 39 kr 24 kr
Frånvarokostnad per anställd, per dag 541 kr  1.799 kr 312 kr 189 kr
Merkostnad för ersättare per dag 1.123 kr 1.123 kr 1.123 kr  
Total kostnad inklusive ersättare 1.664 kr  2.923 kr 1.435 kr  
Att arbeta in kostnaden        
i timmar för en frånvarotimme        
i förhållande till vinstmarginal 5 tim.  17 tim.    
         
Frånvarokostnad totalt per år       536.106 kr
         
Antalet heltidstjänster per år som är frånvarande vid 6 procents sjukskrivning       2
         
Om frånvaron sänks från 6 till 5 procent blir besparingen       89.352 ke

Statisikkälla: Previa.

Läs också: artikeln "Bra arbetsmiljö ökar intäkterna"

Läs också: artikeln "Tillfälliga jobb ökar sjukfrånvaron"