Facket har slutat att slåss för löneökningar. Kravet är att lönerna inte ska sänkas.

An-Naser Printing Press i Nablus är Palestinas största tryckeri. Men valsegern för Hamas 2006 innebar nya hårda restriktioner för företagen, och nu är det svårt att få verksamheten att gå runt.

Företaget trycker merparten av de palestinska skolböckerna. I tryckhallen står staplar med ark som ska bli böcker i engelska för lågstadiet. ”Can you send an e-mail?  Yes I can”, står det intill en färgglad teckning. Här producerades också alla valsedlar
inför valet förra året. Då gick verksamheten för högtryck, men med segern för Hamas och de internationella reaktioner som följde har situationen kraftigt försämrats för både för detta och alla andra palestinska företag. All export liksom transporter inom Palestina kontrolleras av Israel. Beställningar kan bli liggandes i veckor vid check-pointerna.

– Skolböcker vi skickade till Gaza i april kom fram i september, och då var många förstörda, berättar ägaren Abd El-Rahim Hijjawi.

Dyr historia
Förseningarna kostar oss enorma summor, men vi kan inte göra något åt dem. Företaget har ännu inte behövt säga upp någon av de 150 anställda.

– Det är en hederssak att behålla personalen, de går ju annars rakt ut i arbetslöshet, säger Hijjawi. De kan ju inte heller söka jobb i andra städer på grund av vägspärrarna.

Anläggningen är relativt modern, en svensk tryckare skulle nicka igenkännande åt Heidelbergpressarna i tryckhallen men reagera mot att ingen använder hörselskydd. Nygifte Fathalla Akad har arbetat här i tolv år och tjänar drygt 2 .000 schekel i månaden, cirka 3.200 kronor. Han tycker att han är värd mer.

– Men vad kan jag göra? Jag måste acceptera villkoren, det finns inga andra jobb.

Majoritet är med
Han, liksom kollegan Abdulla Jabber, tillhör de 60 procent av de anställda som är med i facket.

– Vi vill ha bra avtal, men ockupationen påverkar allt här, säger de.

– Omvärlden måste börja samarbeta med vår nya regering och hjälpa oss att få igång ekonomin. Det är enda möjligheten för oss att få en framtid.

FAKTA: 260.000 i facket
Shaer Saéd leder den palestinska centralorganisationen Palestinian General Federation of Trade Unions (PGFTU) med 13 medlemsförbund om omkring 260.000 medlemmar.

Läs också: artikeln "Kollektivavtal på schemat"


Agneta Carleson
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen