/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/Ella-Niia2.jpg
– Någon gång måste vi ta fajten, sa Hotell och restaurangs ordförande Ella Niia på en presskonferens i dag, fredag. Foto: Therése Ny

Klockan fem i tolv i natt, mot fredagen, sa arbetsgivarna SHR nej till Hotell- och restaurangfackets slutbud. Alla frågor var då lösta utom lönenivån.

Facket kräver ett löneutrymme på 2.520 kronor fördelat på tre år. Det skulle innebära löneökningar på 840 kronor i månaden för de anställda. Arbetsgivarnas slutbud var 2.435 kronor, 85 kronor lägre.

– De tar hellre en strejk än ger 85 kronor mer till lågavlönade kvinnor och lågavlönade invandrare, säger Ella Niia, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket (HRF).

Hon har tröttnat på att höra att för höga löneökningar hotar samhällsekonomin, och säger att HRF:s krav ryms inom ramen för LO-samordningen.

– Det är märkligt att snacket om balans i samhällsekonomin alltid kommer upp när det gäller lågavlönade kvinnor. Var fanns det när de högavlönade drog ifrån i löneutvecklingen?

”Nu tar vi fajten”
Att det skulle vara onödigt att strejka för 85 kronor på tre år håller hon inte med om.

– Vi har lagt oss och lagt oss tidigare år och gapet till andra grupper ökar hela tiden. Någon gång måste man ta fajten och det gör vi nu, säger hon.

Mats Hulth, som är vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR) säger att oenigheten handlar om mer än 85 kronor.

– Det är 85 kronor på papperet, men blir tusenlappar med fackets förslag eftersom det krävde stora löneökningar i början av avtalsperioden och mindre i slutet, säger han.

”Borde vara nöjda”
Mats Hulth har svårt att förstå fackets agerande och tycker att borde vara nöjda med ett avtal som ger mer än 800 kronor mer i månaden i tre år. Han säger att strejkvarslet är helt obegripligt.

– Vi erbjuder dem mer än industrin, och mer än handeln, som också är kvinnodominerad. Lars-Anders Häggström (Handels ordförande, red anm) jublade över deras uppgörelse. Nu erbjuder vi mer, men får ett strejkvarsel tillbaka. Vad kräver de, att vi skickar blommor också? säger han.

Medling efter helgen
HRF har varslat om strejk från och med den 9 maj. Drygt 1.000 anställda på 17 stora hotell och restauranger i Stockholm, Malmö och Göteborg berörs av varslet. I dag har medlare utsetts i konflikten.

De träffar parterna för första gången efter helgen.

Läs också: artikeln med listan på krogarna där det blir strejk