Det räcker inte. Så kan man sammanfatta de fackliga organisationernas kritik mot jobbpolitiken som presenterades i vårbudgeten i dag, måndag.

Den största av regeringens åtgärder är en jobb- och utvecklingsgaranti som blir obligatorisk för alla som får slut på sin a-kasseperiod. I första hand utökad coachning och sedan arbetsmarknadsåtgärder ska få långtidsarbetslösa i arbete.

– Det knappast någon jobbgaranti att tala om, och utvecklingsgarantin saknas det helt politik för, säger LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin.

– Det som behövs nu både för att få ner arbetslösheten och för att undvika framtida flaskhalsar i ekonomin är en kraftig satsning på arbetsmarknadsutbildning. Den typen av satsningar lyser helt med sin frånvaro, säger hon.

Räcker inte
Trots att jobb- och utvecklingsgarantin kostar nästan tio miljarder och beräknas omfatta 62.000 personer tror Wanja Lundby Wedin inte att det räcker.

Inte heller TCO:s ordförande Sture Nordh tycker att regeringen satsar tillräckligt på utbildning. Han är också kritisk till att Ams bantas ned samtidigt som regeringen säger sig vilja satsa på individuell coachning för arbetslösa.

– Jobb- och aktivitetsgarantin förutsätter bra tillgång till program och utbildningar och att det finns resurser till coachning. Det saknas i vårbudgeten. De medel som finns anslagna räcker inte, säger han.

Rea på samhällsnytta
De som deltar i jobb- och aktivitetsgarantin får motsvarande 65 procent av den tidigare lönen under a-kassetaket, maximalt 680 kronor om dagen. Om garantin inte lett till jobb efter 450 dagar anvisas deltagarna till en varaktig samhällsnyttig sysselsättning. Regeringen kan ännu inte presentera vad det innebär och både LO och TCO är oroliga.

– Plusjobben som regeringen avvecklade var samhällsnyttiga sysselsättningar till avtalsenlig lön. Nu vill man införa samhällsnyttig sysselsättning för 65 procent av sin tidigare lön. Vem kan leva på det? säger Wanja Lundby Wedin.

– Om det blir sysselsättningar som är som vanliga jobb ska det vara löner och villkor som för vanliga jobb, säger Sture Nordh.

Inte heller akademikerorganisationen Saco är nöjd med regeringens åtgärder mot arbetslösheten. I ett pressmeddelande skriver organisationen att regeringen inte presenterar någon ny arbetsmarknadspolitik, utan i stället presenterar nya namn och paketeringar på sådant arbetsförmedlingen redan gör i dag.

Läs också: nyhetsartikeln "Rättvisa skipad efter hundratals år"
Läs också: Så funkar jobbgarantin