Det nya pensionsavtalet för privatanställda arbetare blev klart i dag, måndag. En flera hundra år gammal orättvisa är på väg att rättas till.

Avtalet gäller avtalspensionen, som är ett komplement till den allmänna pensionen. Det berör ungefär 1,5 miljoner arbetare.

Hittills har arbetsgivarna betalat in en avgift motsvarande 3,5 procent av den anställdes lön till pensionen. Det har skett från 21 års ålder, och avgiften har varit den samma oavsett hur hög lönen är.

Med det nya avtalet blir avgiften 4,5 procent på lön upp till en viss gräns, 28.700 kronor i månaden. På lön ovanför den gränsen blir pensionsavgiften hela 30 procent. Det här är samma avgifter som privattjänstemännen fick i sitt nya pensionsavtal med Svenskt Näringsliv, som blev klart förra våren.

Små steg
Avgifterna till arbetarnas pensioner höjs dock inte i ett slag, utan i flera små steg. Det första steget tas den 1 januari 2008. Först år 2012 kommer inbetalningarna till arbetarnas pensioner vara lika stora som för tjänstemännens.

Pensionsavgifterna för LO-medlemmarna kommer inte längre att betalas från 21 års ålder, utan först när den anställde fyllt 25 år. Det håller nere arbetsgivarnas kostnader.

Resten av betalningen för de förbättrade pensionerna får fack och arbetsgivare komma överens om i avtalsförhandlingarna. I de löneavtal som har slutits för industrins anställda under våren har arbetarna fått löneökningar på totalt 10,2 procent under en treårsperiod, varav ungefär 0,6 procent går åt till att förbättra avtalspensionen.

5.600 mer
Hur mycket högre pension det nya avtalet ger kan ingen säga exakt. Pensionens storlek beror bland annat på hur mycket pensionsavgifter den anställde hinner tjäna in fram till pensioneringen, hur hög avkastningen på sparandet blir och under hur många år pensionen ska tas ut.

Ett räkneexempel som Erland Olauson presenterade vid måndagens presskonferens pekar på att en 30-årig arbetare som tjänar 15.000 kronor i månaden kan få 450 kronor mer i månaden som pensionär med det nya pensionsavtalet än med det gamla. För en 30-åring som tjänar 30.000 kronor i månaden blir förbättringen hela 5.600 kronor per månad.

– De som har lön ovanför taket tjänar mest, bekräftar Erland Olauson. Det är rimligt, de har ju varit mest diskriminerade jämfört med tjänstemännen.

Största vinnarna
– Men egentligen är LO-medlemmar med låga löner de största vinnarna, fortsätter Erland Olauson. De har de lägsta pensionerna, och ofta ingen möjlighet att pensionsspara privat. Att ytterligare en procent av lönen betalas in till deras pension får stor betydelse.

Även Jan-Peter Duker, vice vd i Svenskt Näringsliv, är nöjd med det nya pensionsavtalet.

– Vi har inget intresse av att ha olika pensioner för arbetare och tjänstemän, säger Jan-Peter Duker. Helst skulle vi ha ett enda pensionsavtal för alla anställda. Det skulle ge billigare administration.

In i avtalen
Ett villkor för att Svenskt Näringsliv skulle skriva på pensionsavtalet har varit att kostnaden för bättre pensioner räknas av från löneökningarna i den pågående avtalsrörelsen. Arbetsgivarna har också begärt treåriga avtal för att försäkra sig om att pensionskostnaden inte skjuts på framtiden. I de löneavtal som blivit klara under våren tillgodoses de här kraven, konstaterar Jan-Peter Duker.

Pensionsuppgörelsen är preliminär till dess att samtliga förbund inom LO och Svenskt Näringsliv har antagit den, eller till dess att de två organisationerna förklarar att den är definitiv.

LO-medlemmarna får själva välja hur deras pensionspengar ska förvaltas. Den som inte gör något aktivt val får i dag sina pengar placerade i en traditionell försäkring hos AMF Pension. LO och Svenskt Näringsliv kommer nu att låta en gemensam pensionsnämnd upphandla sparalternativ, och försöka pressa ner avgifterna för pensionsförvaltningen.

Läs också: nyhetsartikeln "Rättvisa skipad efter hundratals år"