Jag kan konstatera att Sören Wibe har klart bristfälliga kunskaper om hur EU:s lagstiftning om arbetsrätt fungerar. Han påstår, att vi som vill ha en gemensam arbetsrätt strävar efter någon slags genomsnitt, och att därför Sverige måste försämra sin lagstiftning. Så är det inte.

Lagstiftningen på arbetsmiljöområdet och inom arbetsrätten är en minimilagstiftning. Sverige har inte bara rätt att behålla sin lagstiftning. Vi är fullt fria att stärka den. Ingen, allra minst jag, har som Wibe påstått förordat någon enhetlig lagstiftning. Att pådyvla motdebattörer en uppfattning som de inte har är ingen snygg debatteknik.

Det viktiga med den gemensamma lagstiftningen är att länder som har dålig lagstiftning på arbetsmiljöområdet och svag arbetsrätt måste uppfylla minimikraven och därmed förbättra sin lagstiftning. Detta är rimligt eftersom vi har en gemensam arbetsmarknad.

Löntagarna på hela denna arbetsmarknad har rätt till en god arbetsmiljö, trygghet och ett rimligt inflytande. Allt detta får man genom ungefär ett 50-tal arbetsmiljödirektiv, direktivet om information och samråd för löntagare, övertagandedirektivet, utstationeringsdirektivet med mera.

Sören Wibe försöker ge bilden av att det är omöjligt att påverka lagstiftningen i EU eftersom det inte finns någon vänstermajoritet. Det är sant att den politiska högern är större än vänstern, men av det följer inte att det är omöjligt att påverka för oss socialdemokrater. Detta har vi under denna period visat då det gäller tjänstedirektivet, hamndirektivet, kemikaliedirektivet och arbetstidsdirektivet. Just nu håller vi på att utarbeta ett förslag om avtalspensionerna. Också detta direktiv ser ut att få stark prägel av socialdemokratiskt inflytande.

Vid genomförandet av de olika direktiven har vi hela tiden försvarat den svenska kollektivavtalsmodellen. De fackliga organisationernas företrädare är nöjda. Om Wibe inte tror mig råder jag honom att fråga dem. Deras bild av vårt inflytande är betydlighet mer verklighetsnära än den bild Sören Wibe har från sin avlägsna horisont.

Jan Andersson (s)

Ordförande i EU-parlamentets
arbetsmarknadsutskott
Skriv till debattredaktören


Jan Anderssons debattinlägg "Stärk EU:s makt i arbetslivet"

Sören Wibes tidigare debattinlägg ”Gör klart vad EU inte ska bestämma"
Därför kan EU försvaga arbetsrätten
EU-kritiker öppnar för social dumpning
Arbetarrörelsen vinner på EU-kritik