Att facket och arbetstagarna är nöjda med de regionala skyddsombuden är inte någon överraskning.

De regionala skyddsombuden stimulerar och stöttar arbetsmiljöarbetet på små arbetsplatser och hjälper de lokala skyddsombuden.  Men även 85 procent av arbetsgivarna är positiva till de regionala skyddsombudens arbete, enligt LO:s nya rapport om skyddsombudens arbete och erfarenheter.

– Det är förvånande att skyddsombuden är så uppskattade. Man får ju ofta höra gnäll från arbetsgivarsidan, men det är väl den missnöjda minoriteten som hörs, säger Sten Gellerstedt som är utredare på LO och har skrivit rapporten.

Det vanligaste arbetsmiljöproblemet som möter skyddsombuden på företagen är att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar.

Högt tempo
Oavsett bransch är också för högt arbetstempo ett stort problem. I övrigt varierar arbetsmiljöfrågorna i olika branscher. Inom byggsektorn är tungt fysiskt arbete vanligt. Industrin har problem med buller och kemiska risker, medan otrygga anställningsvillkor utgör ett arbetsmiljöproblem i servicesektorn, enligt de tillfrågade skyddsombuden.

Rapporten bygger på frågeformulär till 730 regionala skyddsombud. De allra flesta upplever sitt arbete som uppskattat och viktigt, men det är ett stort problem är att resurserna inte räcker till. 2005 gjorde de regionala skyddsombuden 60.000 besök på arbetsplatser att jämföra med 65.000 tio år tidigare. Samtidigt har antalet arbetsplatser som skyddsombuden bevakar ökat från 180.000 till 270.000.

Behövs nya ombud
– Verksamheten har utökats och behoven ökar ständigt. Det gör bristen på resurser allt större eftersom medlen från staten inte räcker till, säger Christina Järnstedt som ansvarar för de regionala skyddsombuden på LO.

Hon berättar att förbunden skjuter till mycket pengar till verksamheten, men att det ändå inte räcker eftersom behovet av nyrekrytering är stort. De regionala skyddsombudens medelålder ligger på 51 år.

– Vi behöver få in fler unga, och samtidigt ökar ansvaret för de regionala skyddsombuden ännu mer nu när Arbetsmiljöverket drar ner på sina inspektioner. Det är en katastrof. Det går inte ihop, säger Christina Järnstedt.

Fakta: De vanligaste arbetsmiljöproblemen
… i byggsektorn:
1.    Dåligt systematiskt arbetsmiljöarbete
2.    Tungt fysiskt arbete
3.    För högt tempo
4.    Dålig arbetsorganisation
5.    Slitsamma arbetsställningar

… i servicesektorn:
1.    Dåligt systematiskt arbetsmiljöarbete
2.    För högt tempo
3.    Dålig arbetsorganisation
4.    Tungt fysiskt arbete
5.    Otrygga anställningsförhållanden

… i industrin:
1.    Dåligt systematiskt arbetsmiljöarbete
2.    För högt tempo
3.    Svetsrök, gaser, kemiska risker
4.    Buller, vibrationer
5.    Dålig arbetsorganisation

Läs också: nyhetsartikeln ”Spännande att se många arbetsplatser”

Läs också: hela LO:s rapport