/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/lanzen1.jpg
– Om de inte tar tillbaka sänkningen överklagar jag, säger Robert Lanzén, trafikskadad snickare som är sjukpensionär på halvtid. Foto: Anders Ihse.

– Det går inte ihop. Vill de att jag ska gå till socialen i stället för att få pension?
Robert Lanzén är en av alla trafikskadade som kan komma att få sina ersättningar omprövade om regeringens beslut står fast.
 
En kväll 1994, utanför Varberg, var Robert Lanzén på väg hem på cykel. Från motsatt håll kom en bil med en höggravid kvinna vid ratten. Enligt vad hon och andra uppgivit var det en ren olyckshändelse när de kolliderade, men följderna för Robert blev ödesdigra.

– Jag fick huvudet i stort sett krossat och det var ju bara millimetrar från att jag dog, säger han.

Själv har han inget minne av händelsen eller ens något som hände lång tid före olyckan.

Men för livet
I flera veckor låg han nedsövd på neurokliniken på Sahlgrenska i Göteborg dit han snabbt hade förts. Sakta återvände medvetandet, men sviterna består och kommer att bestå under resten av hans liv.

1997, tre år efter olyckan, började Robert Lanzén med en första arbetsträning, då fortfarande som dagpatient på sjukhuset. Att fortsätta som snickare på byggen var inte att tänka på. Den epilepsi som hjärnskadan orsakat gjorde det för farligt att vara på ett bygge. I stället arbetar han sedan dess på halvtid som inredningssnickare. I dag går det bra, även om minnet ibland fortfarande sviker honom och tröttheten ofta sätter in efter en halv arbetsdag.

Efter olyckan bestämdes ersättning enligt trafikskadelagen. Men som en följd av den sänkning av pensionsberäkningar för dem med sjuk- och aktivitetsersättning som regeringen införde den 1 januari har nu hans kommande pension minskats. Det är ett led i regeringens försök att minska sjukskrivningarna genom att sänka ersättningsnivåerna.

– Det är vedervärdigt. Jag vet inte hur de tänker men de tänker inte på låginkomsttagarna eller dem som skadat sig, säger Robert Lanzén.

Vägrar acceptera
Men liksom övriga trafikskadade befinner sig Robert Lanzén i den specialsituation som LO-Tidningen beskriver (se länk nedan) och som kan leda till att tusentals trafikskadade kommer att begära omprövning.

Och Robert Lanzén tvekar inte om att också kräva det.

– Mitt ärende är avgjort så de bryter ju kontraktet. Och om de inte tar tillbaka sänkningen så överklagar jag, annars förlorar jag ju en massa pengar, säger han.

Läs också: nyhetsartikeln "Trafikskadades pensioner hotas"