Installationselektrikerna får en extra ledig klämdag på måndagen före nationaldagen. Fack och arbetsgivare har kommit överens om att följa flera andra uppgörelser.

Varje år nationaldagen infaller på en tisdag eller torsdag så får de en extra ledig dag i anslutning till närmaste helg. Arbetsfri vardag kallas den i den nya överenskommelsen mellan Elektrikerförbundet och arbetsgivarna i Elektriska installatörsorganisationen.

– Det här är jättebra. Vi är mycket glada. Det kommer att underlätta avtalsrörelsen, säger Elektrikernas avtalssekreterare Ronny Wenngren.

Inte pratsugen
Arbetsgivarnas förhandlingschef Åsa Kjellberg-Kahn är mer korthuggen i sin kommentar:

– Vi har löst en fråga och det är inte så mycket att säga om det.

Hon hänvisar till att byggbranschen gjorde en likadan uppgörelse i höstas och eftersom byggnadsarbetarna och installationselektrikerna ofta jobbar på samma arbetsplatser föll det sig naturligt att följa efter. Annandag pingst har bytts mot nationaldagen som ledig helgdag och det gör att en ledig måndag varje år har ersatts av en röd dag som varierar med veckodagarna. Med ledig nationaldag får vi fem lediga under sju år och tappar därigenom två.

Bland byggfacken är det i stort sett bara Målarna som inte har en överenskommelse för nationaldagen som innebär två lediga klämdagar under en sjuårsperiod. Elektrikerna har nu sådana avtal både för kraftverks- och installationselektrikerna.

Provisoriska alternativ
Pappers har ingen central överenskommelse, men Matts Jutterström på förbundskontoret berättar att det finns flera lokala överenskommelser som ger klämdagar.

IF Metall har än så länge bara tillfälliga lösningar för i år.

– Vi ska ta upp frågan i förhandlingarna nästa år, men har ännu ingen lösning som vi förespråkar, säger Anders Ferbe, IF Metalls andre vice ordförande.

Tjänstemannafacket Sif har avtal om klämdagar för virkesmätarna. Andra avtalsområden har tillfälliga lösningar.

– Målet är att få full kompensation för arbetstidsförlängningen som flytten av helgdag skapar, säger Matias Åström på Sifs förhandlingsavdelning.

Elektrikerna och deras arbetsgivare kom även överens om att ersättning för övertid, ob och beredskap på nationaldagen ska vara densamma som på en söndag. Dessutom flyttas storhelgsersättning för dem som arbetar från annandag pingst till nationaldagen.