/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/1306pesa.jpg
Två ton matza köps in till matbutiken på judiska centrumet i Stockholm inför påsken. Foto: Pia Hanzi.

Handlarna måste få mer kunskap om hur alla människor i Sverige lever och vilka behov de har. Branschorganisationen Svensk Handel satsar stort på att informera sina medlemmar om alla högtider som inte finns med i den svenska almanackan. 

– Syftet är att handlarna inte ska bli förvånade om kunderna frågar efter guldfiskar eller om familjer köper väldigt mycket finkläder till barnen under en speciell period, säger Meta Troell. Första steget i kampanjen är den mångkulturella almanackan som skickats ut i nyårsgåva till alla medlemmar. Nästa steg blir ett inspirationshäfte med exempel från nio helgdagar. Där får affärsinnehavarna veta hur man firar, vad man äter, har på sig, dekorerar med. Och sen gäller det att skylta så att det lockar.

I den judiska matbutiken Koscherian på Nybrogatan i Stockholm behövs ingen kampanj från Svensk Handel för att det ska köpas in rätt varor inför högtiderna. Nästa stora helg, pesach, infaller samtidigt som den katolska och protestantiska påsken. 

Två ton sprött bröd
Under pesach är det mycket viktigt med rätt mat. Särskilt för den troende, men även sekulariserade judar vill ha det osyrade brödet, matza. Två ton matza köps in till pesach, berättar Benny Rung som arbetar här. Brödet bakas i Holland, England och Israel, och det består av enbart vatten och mjöl. Till påsk är all jäst förbjuden för den som följer reglerna. En del butiker i närheten säljer matza, men koscherslaktat kött finns bara här i affären. Det är inte tillåtet med koscher- eller halalslakt i Sverige så maten är importerad.

Säkerheten är rigorös kring Koscherian, men vi är mycket välkomna in i butiken för att se oss omkring. På hyllorna finns gefilte fish, kakor, choklad och korv. Telefonen ringer oavbrutet och beställningar kommer in från hela Sverige.

– Det här är den största helgen. I går, på en söndag, hade jag 300 kunder, säger Benny Rung.

Under årets intensiva påsk inträffar ytterligare en högtid, det thailändska nyåret. I det thailändska köket är grönsaker mycket viktigt och på Thai market i Jakobsberg köper de in lite extra av allting.

– Man arbetar som vanligt och går till templet. Man kan tänka sig att försäljningen ökar. Vi har öppet även under song kran, säger affärsägaren Aussadapron Pulsook.

Läs också: Helgkrock för vissa firare
Läs också: Om högtiderna månad för månad