Barn som växer upp i familjer med låg inkomst löper ingen ökad risk att få sociala problem.

Det slår Socialstyrelse fast i sin sociala rapport för 2006. Däremot är risken betydande i familjer som får socialbidrag. Varför det är så kan inte Bo Vinnerljung, forskare på Socialstyrelsen, svara på med säkerhet. Forskarna tror att socialbidrag ger svaga sociala nätverk, att det är stigmatiserande och leder till ett socialt utanförskap som inte är bra för barnen.

– Sverige skiljer sig på den här punkten från exempelvis USA där låg inkomst i sig är en risk, säger Bo Vinnerljung.

Samtidigt räcker det oftast inte med en riskfaktor för att barn ska få en ogynnsam utveckling. Det behövs flera olika, exempelvis socialbidrag, missbrukande föräldrar och/eller psykisk sjukdom i familjen.
 
Bo Vinnerljung deltar också i ett forskningsprojekt som visar att behandlingen av tonåringar med missbruksproblem eller andra sociala svårigheter inte fungerar. Tvärtom verkar det som att situationen förvärras. Av 700 undersökta ungdomar som fick vård 1991 är åtta procent döda i dag.

– Våra metoder är inte utvärderade. Vi vet inte om det vi gör hjälper. Då är det bättre att importera andra länders metoder, som vi vet fungerar där, och prova dem i Sverige, säger Bo Vinnerljung.

Läs också: artikeln "Allt fler får ingen del av välfärden", 1/4 2006