På det extra förbundsmötet i Pappers kommer den kritiserade medlingsgruppen att lämna en rapport om sitt arbete. I övrigt är dagordningen öppen.

Mötet ska hållas torsdagen den 30 mars. De avdelningar som krävt ett extra förbundsmöte lyfter också fram att den petade avtalssekreteraren Lennart Olovsson ska återinsättas på sin post utan villkor. Enligt förbundssekreterare Bengt Hallberg är någon diskussion kring detta inte är planerad.

– Jag vet inte ens om det är möjligt sedan Lennart Olovsson sagt nej till medlingsgruppens förslag, säger han.

Gruppens uppdrag var att finna en lösning där förbundsordföranden Sune Ekbåge och avtalssekreteraren Lennart Olovsson kunde fungera tillsammans på förbundskontoret. Lennart Olovsson tackade nej till förslaget för att han inte skulle få sköta de inledande kontakterna med skogsarbetsgivarna. Dem skulle enligt förslaget Sune Ekbåge själv ta hand om.

Många medlemmar i Pappers reagerade kraftigt på medlingens utgång. Avdelningen i Figeholm startade en kampanj för ett extra förbundsmöte.

Sammanlagt 21 av de 65 avdelningarna i Pappers ställde sig bakom kravet. Huvuddelen av dem finns i Värmland och Småland.
Dennis Bäckman, ordförande i Figeholmsavdelningen, säger att han och andra kommer att förbereda sig ordentligt inför mötet.

Däremot vill han inte närmare berätta om förberedelserna.

– Mötets syfte är att Lennart Olovsson ska komma tillbaka som avtalssekreterare. Eventuella avgångar och andra konsekvenser är en senare fråga, säger han.

FAKTA: 23.500 med i Pappers
Pappers organiserar alla arbetare inom massa- och pappersindustrin, cirka 23.500. Flera olika yrkesgrupper är medlemmar i förbundet: snickare, målare, elektriker, verkstadsarbetare, processoperatörer, lokalvårdare med flera.

Sverige är världens fjärde största exportör av massa- och papper.