Hälften av alla med bolån amorterar mindre än 850 kronor i månaden. Och de med störst lån amorterar ofta inte någonting alls.

– Det är anmärkningsvärt att amorteringsbeloppen överlag är så pass låga, kommenterar Ylva Yngveson på Föreningssparbankens institut för privatekonomi.

När räntorna har blivit allt lägre och avbetalningarna på huslån allt billigare kunde man tro att folk i stället ökade sina avbetalningar. Men en kartläggning från Föreningssparbanken visar att det verkar vara tvärtom.

Ett bekymmer
15 procent av alla med bolån betalar inte av någonting på sina lån och bara 8 procent amorterar mer än 2.500 kronor i månaden.
För dem med stora lån är mönstret ännu tydligare. En tredjedel av alla med lån över tre miljoner kronor amorterar ingenting.
Det här kan vara ett bekymmer, anser Ylva Yngvesson.

– Om man inte amorterar nu när räntan är låg kan det leda till en besvärlig sits i framtiden, säger hon.

Speciellt för unga som har lång tid kvar att amortera kan det vara bra att börja i tid, så att skulderna inte blir alltför stora när de blir äldre.

Även de med hög belåning i förhållande till bostadens värde bör amortera mer så att de inte hamnar i en skuldfälla om huspriserna faller kraftigt, enligt Föreningssparbanken.