I förra veckan meddelade gruppen som var satt att medla mellan Lennart Olovsson och förbundsordföranden Sune Ekbåge att den misslyckats med sitt uppdrag. Medlingsgruppen kunde inte hitta en lösning som båda parter ville acceptera. Något som innebär att Sune Ekbåge sitter kvar, medan Lennart Olovsson är fortsatt hemförlovad.

Detta har väckt missnöje i flera avdelningar.

– Vi kräver ett extra förbundsmöte i mars som ser till att Lennart Olovsson villkorslöst blir återinsatt som avtalssekreterare, säger Dennis Bäckman, avdelningsordförande i Figeholm.

Han är upphovsman till ett upprop som i början av veckan gick ut till förbundets avdelningar. Det uttryckliga kravet är ett förbundsmöte som syftar till att få klarhet i medlarnas arbete och att hitta en lösning där Olovsson kommer tillbaka som ”fullvärdig avtalssekretare”.

– Om det innebär att Sune Ekbåge avgår så får han göra det. Han har redan gjort bort sig genom att gå ut och ställa sin plats till förfogande två dagar efter förra förbundsmötet, och därigenom föregripa hela medlingen, säger Dennis Bäckman.

17 avdelningar, eller en fjärdedel av dem, måste ställa sig bakom uppropet för att ett nytt förbundsmöte ska tvingas fram. Flera avdelningar som LO-tidningen varit i kontakt med säger sig villiga att göra det. Piteå gör det inte:

–Vi har behandlat det i avdelningsstyrelsen och vi ställer inte upp på det. Vår uppfattning är att nu får det vara bra, säger avdelningsordföranden Lars-Olof Pettersson, som också satt med i den särskilda medlargruppen.

Förbundsordföranden Sune Ekbåge vill varken kommentera uppropet om nytt förbundsmöte eller resultatet av medlingen. Han hänvisar till han lagt historien bakom sig och nu vill titta framåt. Han vill inte heller säga om han planerar att ställa upp för omval till kongressen i september.