Poul Nyrup Rasmussen, dansk socialdemokrat och före detta statsminister, numera ledamot av Europaparlamentet, är ordförande för Europeiska socialdemokrater (ESP). Tillsammans med Jacques Delors, fransk socialist och före detta ordförande för EU-kommissionen, ska han formulera ett nytt politiskt program för att möta globaliseringen.

Poul Nyrup Rasmussen, som fyller 63, och Jacques Delors, 81 i år, ska skapa framtidens socialdemokratiska politik.

– Äldre män kan ha ungdomliga visioner, säger Poul Nyrup Rasmussen.

Jacques Delors är mycket vital och hjälper nuvarande kommission med att få människor att inse vilken betydelse EU har, betonar han.

LO-Tidningen träffar Poul Nyrup Rasmussen i parlamentet i Strasbourg i Frankrike. Han har just avslutat sitt tal om JyllandsPostens karikatyrer av Muhammed.

Poul Nyrup Rasmussen kritiserade den borgerliga danska regeringen och statsminister Anders Fogh Rasmussen för att han inte tog avstånd från teckningarna och inte träffade ambassadörerna från de muslimska länderna.

– Regeringen kan inte säga förlåt när en tidning ställer till det. Men en regering kan ta avstånd, säger Poul Nyrup Rasmussen.

Fångar röster
Pia Kjaersgaards Dansk folkeparti har, enligt opinionsundersökningar, vunnit nya röster med sin främlingsfientliga politik. Det kommer inte som någon överraskning för Poul Nyrup Rasmussen. När Danmark angrips vidgas basen för den typ av åsikter som hon representerar.

– Jag stödjer inte dagens danska politik som gör skillnader mellan människor beroende på etnisk bakgrund. Inte heller att det har blivit allt svårare att förena sig med sina nära familjemedlemmar i Danmark. Det är mycket olyckligt.

Hans nya politiska projekt är att som ESP-ordförande finna en ny socialdemokratisk väg för att möta människors oro för den allt starkare globaliseringen.

– Projektet som ska leda fram till en ny politik har fått namnet Det nya sociala Europa, New social Europe. Om socialdemokrater och fackförbund inte gemensamt formulerar en klar linje vinner nyliberala idéer.

Olika modeller
Då blir det ”race to the bottom among states” som vinner, staterna kan komma in i en tävling om sociala nivåer och om skattetryck som riskerar att underminera välfärdsstaten, enligt Poul Nyrup Rasmussen.

Om vi ska formulera ett alternativ till nyliberalism måste vi definiera ett nytt socialt Europa, anser han.

– Det står för en kombination av flexibilitet på arbetsmarknaden och socialt stöd som leder till arbete och trygghet. Främst är det en skandinavisk modell som ska inspirera till en europeisk, säger han.

Han delar in Europas olika sociala modeller i en skandinavisk, brittisk, nordeuropeisk och sydeuropeisk samt en gemensam för de tio nya EU-länderna i Öst- och Centraleuropa.

Dessa fem modeller har mer som förenar än som skiljer dem åt, anser han. Gemensamma mål ska därför kunna formuleras.
Poul Nyrup Rasmussen har delat in framtidsprojektet i tre grupper. De handlar om det aktiva samhället, det inkluderande och den europeiska dimensionen. I de tre grupperna finns representanter för de 32 partierna, från 25 europeiska länder, som är medlemmar. Till sommaren ska de vara färdiga. Därefter ska Poul Nyrup Rasmussen och Jacques Delors samla ihop gruppernas visioner och formulera ett programförslag.

Chans till makt
I november i år ska deras förslag behandlas på ESP:s kongress.

– Vi ska samlas runt tio principer för det sociala Europa. De stora utmaningarna är att undgå social dumpning och att utveckla en välfärd som fungerar i en globaliserad värld.

Kärnväljarna finns i den offentliga sektorn och den traditionella industrin, medan framtidens jobb skapas i den privata tjänstesektorn. Har socialdemokraterna en politik som bär in ett tjänstesamhälle där anknytningen till arbetsplatsen ser ut att bli allt svagare?

– Det hoppas jag. Bilden av socialdemokratin i Europa är mycket sammansatt. I många länder, inte minst i de nya EU-länderna, har socialdemokraterna chansen att vinna regeringsmakten. Också i Italien och Nederländerna.

–Vi måste investera i människor. De kommer att byta jobb mycket oftare än de tidigare generationerna. Människor måste stöttas så att de utbildar sig för att blir bättre på att matcha de nya jobben.

På resan från det gamla till det nya jobbet behövs en bra arbetslöshetsförsäkring som väl kompenserar inkomstbortfallet. En sådan försäkring, anser Poul Nyrup Rasmussen, är avgörande för att människor ska ställa om sig och tryggt möta globaliseringen.