LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson valdes till avtalssekreterare. Foto: Maja Suslin/TT

Svenskt Näringsliv vill att nyanlända människor ska jobba heltid för 75 procent av lägstalönen. – Vi går inte med på att skapa en ny underklass, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. I höst ska de börja förhandla.

Enkla jobb är det nya svarta hos flera partier. Här under Almedalsveckan har de enkla jobben varit i fokus för såväl Liberalerna som Centerpartiet. Och även näringsminister Mikael Damberg (S) har i uppdrag att vaska fram 30 000 nya enkla jobb för nyanlända.

Svenskt Näringsliv vd Carola Lemne säger i en intervju i Dagens Nyheter under onsdagen att LO nu ”krupit till korset”, men lägger till att krypandet handlar om att LO är beredd att lyssna.

– Vi är beredda att lyfta på varje sten för att integrationen ska fungera bättre på svensk arbetsmarknad. Det har vi sagt länge nu, även till Svenskt Näringsliv. Om det är att krypa till korset får det vara så, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Näringslivets förslag om att nyanlända människor ska jobba heltid i tre fyra år till en lön på 75 procent av ingångslönen, och slopad arbetsgivaravgift till staten, är inget LO går med på enligt Torbjörn Johansson.

– Vi är inte beredda att sätta löner utifrån etnicitet. Vi kommer aldrig medverka till ny underklass, det räcker med de klasser vi har.

Enligt Torbjörn Johansson har frågan inte varit uppe i LO:s styrelse än. Det finns inga datum utsatta för förhandlingar med Svenskt Näringsliv. Men de ska inledas till hösten när avtalsrörelsen är någorlunda över.

– Men det är inte bara en fråga för parterna, här behövs trepartsdiskussioner. Vi har system i dag som är så krångliga att ingen orkar ta sig an dem. Här kan parterna bidra till förenklingar.