Få inspektioner, sämre branschkunskap och ett allt sämre stöd till ­skyddsombuden. Situationen på Arbetsmiljö­verket är ohållbar, anser LO i en skarpt kritisk rapport till myndigheten.

Varje år rapporterar LO till Arbetsmiljöverket hur myndighetens neddragningar påverkar de regionala skyddsombuden. Och situationen är alarmerande, enligt den nya rapporten.

– Jag är djupt oroad, för situationen är under all kritik. Det här är en fråga om människors liv, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtals­sek­reterare och ansvarig för arbetsmiljöfrågor.

Som Arbetet tidigare berättat har kritiken varit hård i flera år. Skyddsombuden vittnar om att inspektörerna varken har tid att utföra sitt jobb eller stötta skyddsombuden i deras arbete.

Rapporten från LO kritiserar även i år att inspektionerna har blivit färre. Bara de allra allvarligaste olyckorna, och skyddsombudens 6:6a anmälningar med begäran om föreläggande eller förbud, prioriteras. Verket har inte heller tid med uppföljningar och återbesök, och det är svårt för skyddsombuden att få kontakt med inspektörerna.

Det senaste året har situationen förvärrats ytterligare, enligt LO.

– Det är som om regeringen väntar på att dödsfallen ska öka igen innan de agerar. Mycket fungerar fortfarande, men det är bara för att våra regionala skyddsombud jobbar häcken av sig och gör mycket mer än vad som är deras uppgift, säger Torbjörn Johansson.

När Arbetsmiljöverket inte har tid får de regionala skyddsombuden nämligen allt mer att göra. Arbetsgivare som inte får svar från myndigheten vänder sig till skyddsombuden i stället. Det är också skyddsombuden som får följa upp att företagen verkligen genomför de förändringar verket har krävt.

LO kritiserar också att arbetsmiljö­inspektörerna med särskild bransch­kännedom är på väg att försvinna. När de ska verka i alla branscher leder det till sämre kvalitet på inspektionerna.

Torbjörn Johansson tycker att situationen med de minskade resurserna till Arbetsmiljöverket och arbetsmiljöforskningen har gått över styr.

– Det behövs massor med pengar för att vända trenden. Systematiskt måste man åter bygga upp allt som raserats, annars kan det här ta en ände med förskräckelse, säger han.

 

Läs också:

Klipp ur förbundens rapporter om de regionala skyddsombudens samarbete med Arbetsmiljöverket