Redan i det första lönekuvertet på det första ingenjörsjobbet märks skillnader mellan könen, visar en rapport från Sveriges Ingenjörer. Kvinnliga civilingenjörer har en ingångslön som är 750 kronor lägre än männens. Och löneskillnaderna ökar efter fem är i yrket.

”Oacceptabelt att genus påverkar lönesättningen”, skriver jämställdhetsansvarig Stina Kimstrand, i ett pressmeddelande.

Enligt Kimstrand håller löneskillnaderna i sig genom hela yrkeslivet.

Det så kallade rålönegapet, det vill säga skillnaden mellan kvinnors och mäns heltidslöner, var tolv procent bland ingenjörerna under 2013. Det visar siffror från den årliga löneenkäten som skickas ut till yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer en gång om året. Totalt besvarades den av cirka 60 000 personer.

– Det är anmärkningsvärt att man får en så dålig start, säger Stina Kimstrand, jämställdhetsansvarig på Sveriges Ingenjörer.

Vad lönegapet beror på har hon ingen förklaring till, men det har varit större och minskar successivt.

Vad gör man för att skynda på processen?

– Vi lägger ett stort ansvar på arbetsgivarna som ska lönesätta efter kompetens och inte påverkas av normer och värderingar och sätta lägre löner på kvinnliga ingenjörer enbart för att de är kvinnor. De måste tänka långsiktigt när de rekryterar och lönesätta därefter.

Sveriges Ingenjörer stöttar teknologer på lärosätena och erbjuder bland annat juridisk rådgivning. De erbjuder även stöd åt sina chefsmedlemmar och tar årligen fram rekommenderade ingångslöner.

– Jag hoppas att en högre grad tjejer på ingenjörsutbildningarna, hur vi aktualiserar de här frågorna och att många av våra ingenjörskillar också är föräldralediga, gör att vi kommer att se positiva förändringar.

Anders Weihe, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen som företräder 3 600 medlemsföretag inom bland annat telekommunikation, metallindustri och elektronik, känner inte igen de siffror som Sveriges Ingenjörer presenterar.

– Vi tycker inte att vi kan se några skillnader som hänger samman med kön, etnisk bakgrund eller andra diskrimineringsgrunder. Vi och våra medlemsföretag har den bestämda utgångspunkten att det är hur man presterar på arbetet och inte vem man är som ska vara avgörande.

Enligt honom skulle en möjlig förklaring till skillnaderna mellan kvinnors och mäns ingångslöner kunna vara att män är mindre benägna att acceptera den föreslagna ingångslönen och får till stånd en förhandling.

– Om det är så måste lösningen vara att man försöker få kvinnorna att bete sig på samma sätt.