Inga nya satsningar mot dödsolyckor på jobbet
Att ingen ska behöva dö på jobbet, var riksdagens ledamöter överens om i går när döden på jobbet debatterades. Arbetsmarknadsministern lovade dock inga nya satsningar på arbetsmiljöarbetet.
I genomsnitt dör ungefär en person i veckan i arbetsplatsolyckor i Sverige. Antalet olyckor som leder till sjukskrivningar har ökat med 16 procent de senaste fyra åren, samtidigt har anslagen till Arbetsmiljöverket har skurits ned kraftigt sedan den borgerliga regeringen tillträdde, skriver socialdemokraten Sven-Eric Bucht i den interpellation om dödsolyckorna som i går debatterades i riksdagen.
Sven-Eric Bucht ville ha svar från arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) på frågan om vilka åtgärder hon tänkte vidta för att minska antalet dödsolyckor på arbetsplatserna. Han ville också veta om regeringen är beredd att öka anslagen till arbetsmiljöarbete.
Elisabeth Svantesson inledde med att konstatera att varje dödsolycka är en för mycket och att Arbetsmiljöverket har en viktig uppgift för att förebygga olyckor och främja hälsoarbetet.
– Traditionellt olycksdrabbade branscher prioriteras därför högt, inom både tillsyns- och informationsverksamheten. Arbetsmiljöverket utvecklar och effektiviserar dessutom kontinuerligt metoderna för sin tillsyn, sade hon, och tillade att varje inspektör i dag gör fler inspektioner än för några år sedan.
Hon framhöll också att regeringen mellan 2009 och 2013 gjort satsningar på Arbetsmiljöverket till exempel genom öronmärkta pengar för att förbättra information och kommunikation.
– Regeringen kommer även nästa år att förstärka myndighetens resurser till kunskapsspridning, sade hon.
Hon tillade att reformen med sanktionsavgifter i stället för straff på arbetsmiljöområdet också kommer att göra sanktionssystemet mer effektiv framöver.
Sven-Eric Bucht (S) var dock inte nöjd med svaret. Han vidhöll att regeringen inte prioriterat arbetsmiljöfrågan och poängterade att Arbetsmiljöverket därför tvingats minska antalet inspektörer kraftigt.
Hans partikollega Hillevi Larsson var inne på samma linje.
– Även om inspektörerna pressas att göra fler inspektioner handlar det om antalet inspektörer – ett litet antal inspektörer kan inte göra hur mycket som helst, sade hon.
Hillevi Larsson och flera talare i debatten ville se en nollvision mot dödsolyckor, ett krav som IF Metall tidigare framfört och som LO ställde sig bakom i ett uttalande på det senaste representantskapet.
Elisabeth Svantesson kommenterade dock inte det kravet. Hon vidhöll att regeringen satsar på Arbetsmiljöverket, både när det gäller information och inspektion, men att det också behövs samverkan med fack och arbetsgivare för att minska olyckorna. Hon konstaterade också att det blir allt viktigare att samarbetet mellan de olika delarna fungerar på den nya arbetsmarknaden med många entreprenörer.
– Ansvaret ligger på arbetsgivaren. Men skyddsombud, inspektörer och parterna är med och skapar en god, trygg och säker arbetsmiljö. Det är viktigt att alla deltar i det arbetet, sa hon.