Hat på gott och ont
Hatet dyker upp lite varstans men kan också ses ur många perspektiv. Det finns det gott om exempel på i den senaste tidens bokutgivning.
Maria Svelands Hatet beskriver ett brett spektrum från skämtsamt vardagsförtryck till massmord, i sin tur inspirerad av Magnus Lintons Europaskildring från 2012, De hatade.
Lisa Bjurwald fortsätter undersökningen av extremhögern i Europas skam med att granska näthatet i boken Skrivbordskrigarna. Eva-Lotta Hultén gör en vittfamnande psykologisk djupdykning kring ondskan i Resan från mörkrets hjärta.
Henrik Arnstads Älskade fascism söker de historiska rötterna medan Øyvind Strømmen i Det mörka nätet tecknar dagsläget.
Men hatet kan också vara en konstruktiv kraft. Det visar oförsonligheten i Crister Enanders och Kristian Lundbergs brevväxling Hat&Bläck. Och Johanna Langhorsts Förortshat återupprättar förorten på tvärs mot alla fördomar som den automatiskt blir projektionsyta för.
Omnämnda böcker
Lisa Bjurwald: Europas skam och Skrivbordskrigarna (Natur och Kultur)
Henrik Arnstad: Älskade fascism. De svartbruna rörelsernas ideologi och historia (Norstedts) Recension kommer!
Eva-Lotta Hultén: Resan från mörkrets hjärta. Om ondskans och godhetens mekanismer (Ordfront) Recension kommer!
Johanna Langhorst: Förortshat (Ordfront) Läs kortrecension!
Magnus Linton: De hatade. Om radikalhögerns måltavlor (Atlas) Läs kortrecension!
Kristian Lundberg och Crister Enander: Hat&Bläck. En dialog om klasshat, litteratur och människans värde (h:ström) Läs kortrecension!
Øyvind Strømmen: Det mörka nätet. Om högerextremism, kontrajihadism och terror i Europa (Molin&Sorgenfrei). Översättning: Maja-Lena Johansson Läs kortrecension!
Maria Sveland: Hatet. En bok om antifeminism (Leopard) Läs kortrecension!