Kristian Lundberg och Crister Enander: Hat&Bläck. En dialog om klasshat, litteratur och människans värde (h:ström)

Kristian Lundberg och Crister Enander: Hat&Bläck. En dialog om klasshat, litteratur och människans värde (h:ström)

0666logga“Ja, jag är arg på ett sätt som inte kan förklaras på annat sätt än genom klass.” En tanketät brevväxling mellan vännerna Kristian Lundberg (som står för citatet ovan) och Crister Enander sammanställdes i bokform under rubriken Hat & bläck. Den är inget mindre än en överlevnadshandbok i det kapitalistiska samhället. Det som varit (deras såriga och förkrympande uppväxter), det som är (det alltuppslukande borgerliga ideologiska övertaget) och även en möjlig framtid (åtminstone för individer, men knappast på samhällsnivå) vävs samman på ett sätt som gör att man först sträckläser och sen återvänder till valda resonemang och formuleringar. En extremt samtida bok.

En till bok:

I dagarna utkommer även Kristian Lundbergs nya bok En hemstad. Berättelsen om att färdas genom klassmörkret (Wahlström & Widstrand). Lundberg är ciceron på en rundtur i sin stad, i sitt skrivande och i sitt liv, som  är sammanvävt med många andras liv, och fyllt av giftiga hemligheter. Måsteläsning för alla som gripits av Yarden och av Och allt ska vara kärlek.