Jag var med i Centerns ungdomsförbund ett par år när jag var ung, höll jag på att skriva, men jag var väl snarare barn.

I alla fall så minns jag ett möte där CKF (som kvinnoförbundet hette på den tiden) också deltog, liksom herrarna från själva partiet.

Min kompis i Cuf, Mellanselsavdelningens ordförande, hade skrivit ett uttalande som han ville att alla skulle ställa sig bakom för publicering i lokaltidningen. Spaniens diktator Franco hade avrättat fem oppositionella genom garrottering och min kompis tyckte att vi skulle protestera mot detta.

Centerdamerna skruvade på sig när han läste upp sin välskrivna text. Tog en kaka till. Sen blev det nej. Motivet var bland annat att någon hade berättat att en tjeckisk man fått sparken från sitt jobb för att han prasslat med frun till en polischef. ”Men ingen klagar ju på kommunistländerna.”

Mot bakgrund av det minnet blir jag glad när jag läser Charlotta Kåks Röshammars text om centerpartisten Ingrid Holmgren från Nordmaling. Hon är minsann internationellt engagerad och har jobbat som fadder för flyktingar i många år. Centern är ett parti som har förändrats på väldigt många konstiga sätt. Men den här vändningen var ju i positiv riktning.

Ingrid ingår i vår serie om valets grovarbetare. Fler partier står på tur att presenteras i Arbetet.

Annars ägnar vi det här numret åt kompetensutveckling. Och som vanligt kan vi göra det dystra konstaterandet att LO-grupperna halkar efter. Tjänstemän erbjuds mer utbildning och enligt IF Metall är prognosen mörk framöver.

Arbetslivet blir allt mer krävande och tekniskt – och vi ska alla vara allt bredare och samtidigt mer specialiserade. Men att investera i utveckling för arbetare? Glöm det.

Läs också om facken som vill utmana LO. Sverigedemokrater har bildat ett ”partipolitiskt oberoende” fack för sådana som inte fått vara med i LO-fack, alltså för sverigedemokrater.

Oberoende? Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

 

PS

… nu har jag fått reda på vad jag tycker

Gjorde ett test Mitt Val 2014 om vad jag bör rösta på i EU-valet. Det blev inte Centern i alla fall.

 

(M)ops?

… är verkligen alla fulknep tillåtna?

Moderaterna tänker skrapa ihop röster genom att klä sina hundar i fula kläder med M-symbol. Respekt för väljarna – hallå nån?