Lasse dog efter fallet ned i sopgropen – arbetsgivaren Renova kritiseras
Fallskydd, aktuell riskbedömning och skriftliga instruktioner. Det saknades när Lasse dog på jobbet på Renova. Nu kräver Arbetsmiljöverket bättring av företaget.

Lasse blev 64 år.
Arbetsmiljöverket kritiserar avfallshanteringsföretaget Renova på sex punkter efter en inspektion som gjorts till följd av olyckan där 64-årige Lasse miste livet i november.
Han föll ned i en 2,5 meter djup grop som en avfallsbehållare läckt sopor i. Han skulle tömma gropen. När kranskopan inte kom åt allt använde han två ihopbundna krattor för att få upp det sista, utan fallskydd.
Utredningar av olyckan pågår fortfarande men redan nu levererar Arbetsmiljöverket kritik mot företaget.
Kräver bättring
Myndigheten slår fast att en skyddsanordning tillfälligt tagits bort, utan arbetsgivarens kännedom, för att göra det möjligt att utföra arbetsuppgiften. Krav ställs på att företaget framöver ser till att fallskydd endast tas bort efter arbetsgivarens medgivande – och att särskilda försiktighetsåtgärder då vidtas.
Vidare kritiseras företagets riskbedömningar på flera sätt.
Bland annat saknades aktuell riskbedömning för den avfallsbehållare som fanns på olycksplatsen, då man missat att den byggts om. Företaget får krav på sig att ta fram rutiner som fångar upp förändringar som kan innebära att nya riskbedömningar krävs.
”Grundläggande krav”
Dessutom slår Arbetsmiljöverket fast att skriftliga instruktioner samt uppföljning av hur sådana följs saknats. ”Konsekvensen blev att den drabbade utförde arbetsuppgiften på ett sätt som han ansåg lämpligt och som ni som arbetsgivare inte anser vara rätt”, skriver myndigheten om att instruktioner inte för arbetet inte fanns.
Kim Jörgensen, huvudskyddsombud på företaget, säger att kraven är på en grundläggande nivå.
– Det mest grundläggande är att vi sällan numer åker ut och tittar på plats, säger han om vad som inte blir gjort vid riskanalyser och skyddsronder.
Han säger att man också tappat arbetet med att göra regelbundna riskbedömningar för just den typ av arbete som gjordes vid olyckan.
VD: ”Så klart finns det brister”
– Vi tar det naturligtvis på stort allvar, men håller på att analysera de olika delarna i inspektionsmeddelandet, säger Renovas vd Anders Åström om Arbetsmiljöverkets kritik.
Ser ni själva att ni brustit i arbetet med riskbedömningar?
– Det finns delar som vi definitivt kan förbättra. Men det behöver vi jobba med och analysera noggrannare för att kunna ge mer precisa svar.
Anders Åström säger att företaget inte visste hur gropen tömdes på sopor, att det borde ha gjorts på ett annat sätt, men konstaterar också att en medarbetare ska vara skyddad även i den situationen.
– Så klart finns det brister hos oss också som gjorde att han ändå valde att göra på det här sättet och det är ju sådana saker vi behöver titta på framöver.