Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Äldre man med skägg och rutig skjorta tittar ut genom ett fönster. Trädens speglingar syns på glaset.

Sjukdomen har gjort att Arne har stått utan inkomst under långa perioder.

Snickaren Arne fyllde vattenflaska på jobbet – fick livsfarlig sjukdom

Snickaren Arne Vestlund drabbades av den livsfarliga smittan legionella under renoveringen av ett badhus. Men trots över ett halvår på sjukhus räknas sjukdomen inte som arbetsskada. “Jättekonstigt, så pass farligt”.

Juli, 2018. Snickaren Arne Vestlund renoverar en bastu på ett badhus i Stockholmsområdet. Värmen och det tunga arbetet gör honom törstig. Till slut är flaskorna med bubbelvatten han har med sig tomma. Han går till ett handfat och öppnar kranen och fyller på mer vatten.

Det är troligen där, i den till synes helt obetydliga vardagshändelsen, som hans liv tar en annan riktning. 

–  Jag tänkte ju inte att det var något jag behövde akta mig för, säger Arne, nu 67 år. 

Legionella på jobbet

Men det som kommer genom kranen är livsfarligt. Ur den rinner nämligen inte bara vatten, utan även legionellabakterier som via små vattendroppar flyger upp i luften och in i Arnes lungor. Det är de som gör honom sjuk, berättar han när han över sex år senare sitter bredvid sin fru Ingrid i villan i Tumba. 

När de kommer till de jobbigaste delarna håller hon lite extra hårt om Arnes arm medan tårarna rinner nerför hans kinder. 

– Det här är jobbigt att prata om, men jobbigast var det ju för min son som var med, säger han. 

Sjukdomen har gjort att han stått utan inkomst under långa perioder. Och han får ingen ersättning för arbetsskada, eftersom legionella inte räknas som det.

En man och en kvinna sitter vid ett träbord i ett kök och pratar med varandra. Mannen gestikulerar medan han talar, och kvinnan lyssnar. I bakgrunden syns köksapparater.

Arne och hans fru Ingrid i villan i Tumba.

Ringer 112

Sonen Thomas är med på högtalartelefon och berättar om de efterföljande dagarna. Hur hans vanligtvis råstarka snickarpappa, som tar extrauppdrag på kvällarna, är varm och yr. Men ändå säger att det går bra. Att han kan jobba på. 

Runt tio dagar efter att han fyllt på vatten i kranen äter pappa Arne och sonen Thomas lunch. Sen följer Thomas med honom tillbaka till jobbet.

Bastun är möglig och det är mycket bråte som ska bäras ut, efter en misslyckad renovering några år tidigare. 

Plötsligt tappar Arne balansen. Thomas fångar upp honom och får honom att sätta sig på en bänk. Medan Thomas baddar Arnes varma panna säger Arne att han bara är lite trött. Några minuter senare faller han ihop och krampar på golvet. Thomas ringer 112. 

Läs också: Christer, 72, skadade sig för livet på jobbet – får 5 500 mindre i pension än kollegorna

Behövde lära sig gå igen

När ambulansen kommer utför de hjärtlungräddning och försöker rädda Arnes liv. Febern är högre än vad termometern kan visa, berättar Thomas. Något som Arne lider av än i dag, inflikar Ingrid, eftersom febern skadade organen. 

Till slut sövs han ner och körs till sjukhuset. Där upptäcker de legionella i Arnes urin. 

Vårdpersonalen frågar om han varit utomlands. Men Arne har ju bara jobbat med att renoverat badhusets bastu hemma i Sverige. Han blir kvar på sjukhuset tills den 8 april 2019. 

– Våra grannar tog hand om våra katter. Jag fick ligga i ett anhörigrum bredvid, ifall de ”behövde kontakta mig snabbt”, berättar Arnes fru Ingrid. 

Sista tiden på sjukhus blir Arne flyttad till rehab. Han får öva på att gå med ett gåbord. 

– Jag behövde lära mig att äta, att skala ett ägg. Sitta och rita och leta efter ord. Inget av det där funkade, säger Arne. 

Legionella inte arbetsskada

Den som får infektionen kan få allvarlig lunginflammation, så kallad legionärssjuka, som i Arne Vestlunds fall. Eller den mildare febersjukdomen pontiacfeber.  Enligt Arbetsmiljöverket har 19 fall av legionella anmälts som arbetssjukdom totalt under 2020-2024 (se faktaruta längst ner för mer info). 

Eftersom bakterierna kan växa till sig vid lägre temperaturer har exempelvis badhus, som det som Arne Vestlund jobbade på, ett timerinställt spolsystem som spolar rören med hett vatten när allmänheten inte är där. Men det var ur bruk när Arne jobbade där.

Och trots att han smittades på jobbet får han ingen ersättning för förlorad arbetsinkomst på grund av arbetsskada, så kallad livränta. Det beror på att legionellasmitta inte räknas som arbetsskada. Att Arne bara kunnat jobba begränsat sedan 2018, med mindre jobb i närområdet, spelar ingen roll. 

En person i rutig skjorta sitter vid ett bord. Bredvid dem finns en annan person vars hand vilar på deras rygg som en stödjande gest.

När de kommer till de jobbigaste delarna under intervjun håller hon lite extra hårt om Arnes arm medan tårarna rinner nerför hans kinder. 

Beslut från Försäkringskassan

Nyligen damp ytterligare ett brev från Försäkringskassan ner i Arne och Ingrids brevlåda i Tumba i Stockholm. Där står att myndigheten inte kommer ändra sitt tidigare beslut – att neka Arne Vestlund livränta. 

”Legionellasmitta omfattas inte av arbetsskadeförsäkringen”‚ står det i brevet.

Den förordning som gäller vid smitta räknar upp flera sjukdomar som omfattas, exempelvis covid-19, difteri, gula febern och olika former av hepatit. Men inte legionella. 

– Det är jättekonstigt. Det är ju så pass farligt, säger Arne Vestlund. 

I vissa fall kan legionella dock räknas som arbetsskada. Det är om smittan skett via olycksfall, men då ska en anställd exempelvis ha skurit sig på något och smittats på så vis. Men Arne Vestlund råkade inte ut för en olycka, enligt Försäkringskassan. 

Läs också: Alaa krossades av 100 kilo tung vagn på jobbet – blev av med sjukpenningen trots skador för livet

Besviken på politikerna

Så varför finns inte legionella med på listan över smittor som räknas som arbetsskada? Jo, för att det alltid sett ut så. Regeringen beslutar om listan. Men enligt Försäkringskassan bygger den från början på två andra listor, en över ”allmänfarliga sjukdomar” i Smittskyddskungörelsen från 1968 och en över ”samhällsfarliga sjukdomar” i 1988 års smittskyddslag. Och där har aldrig legionella stått med.

Arne Vestlund får ibland leta efter orden där han sitter i sitt kök. Han känner fortfarande av efterverkningarna av sjukdomen. Han har svårt att minnas, att hålla balansen och att orka. Nu är både han och Ingrid pensionärer. Men de är besvikna över att de pengar de hade sparat till pensionen gått åt till att klara sig åren innan. Ibland tar de därför något litet byggjobb, som Ingrid följer med ut på.

Arne Vestlund är besviken över hur de som smittas av legionella i jobbet behandlas av myndigheter och politiker. Han vill att de ska ändra reglerna och lägga till legionella på listan över smittor som räknas som arbetsskada. 

– Nu är det bara ”Nej, nej, nej”. Och det bara för att det som drabbade mig inte finns med på deras lista.