Arbetsgivare bakom nytt fack för gig-jobbare: ”Vi vill ha hållbara villkor”
Ett nytt fackförbund för gig-jobbare håller på att bildas. Arbetet kan avslöja att arbetsgivare i branschen ligger bakom initiativet. Därmed liknar det en ”gul” fackförening.
– Gul eller röd är bara politik, säger Stephen Schad på Invoicery Group som vill teckna kollektivavtal med det nya facket.

–Vår koncern vill jobba med det hållbara arbetslivet, säger Stephen Schad.
Ett konsultföretag rekryterar just nu styrelse till Plattformsarbetstagarnas förbund. Organisationen beskrivs som ett nytt fackförbund för arbetstagare i plattformsföretag.
Som ledamöter vill man se drivna personer med erfarenhet från gigjobb inom exempelvis varuleveranser, it eller media. Målet är enligt annonsen att teckna kollektivavtal, utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet och säkerställa gigjobbares rätt till socialförsäkringar.
Arbetsgivare välkomnar nytt fack
Konsulten som genomför rekryteringen har samtidigt HR-uppdrag för företaget Frilans Finans i koncernen Invoicery Group. Stephen Schad, vd i bolaget och koncernen, bekräftar att han känner till initiativet med det nya fackförbundet. Han välkomnar att arbetstagare i plattformsföretag nu får ett eget fackförbund.
– Vi står ju på arbetgivarsidan. Men vår koncern vill jobba med det hållbara arbetslivet, säger Stephen Schad.
”LO och TCO inget för gig-jobbare”
De traditionella fackförbunden inom LO och TCO tar inte tillvara gigjobbarnas intresse, anser han.
– De vill ju få bort det här som kallas gigekonomi. Medan vi på arbetsgivarsidan säger att vi vill ha hållbara arbetsvillkor och vi vill göra det inom ramen för kollektivavtal.
Fackföreningar som initieras eller påhejas av arbetsgivare brukar kallas gula fackföreningar och betraktas med misstro i traditionella fackliga led. Stephen Schad tar sådan kritik med ro.
– Gul eller röd är bara politik. Det viktiga är att det finns tydliga villkor som accepteras av båda parter och ger ett hållbart arbetsliv.
Appföretag är arbetsgivare
Stephen Schads företag Invoicery Business i samma koncern har som affärsidé att stå som formell arbetsgivare till cykelbud, biltransportörer, statister och andra gigjobbare i appföretag som Wolt, Flovi och Mobile Casting.
Plattformsföretagens arbetsgivaransvar kommer att bli tydligare när EU:s plattformsdirektiv blir svensk lag 2026. Direktivet slår fast att den som jobbar åt ett appföretag är arbetstagare.
Påverka utredningen
En statlig utredning arbetar till slutet av december i år med hur direktivet ska uttryckas i svensk lag. Det kan bli aktuellt att skapa särskilda möjligheter för reglering i kollektivavtal.
Stephen Schad är angelägen att en sådan reglering ska bli möjlig. Detta förutsätter att det finns en facklig part som kan teckna kollektivavtal. Därför ser han fram emot bildandet av Plattformsarbetstagarnas förbund. En uppgift för fackförbundet blir också att försöka påverka utredningen om EU-direktivet.
– Lagstiftaren kanske vill ha lite klokskaper in i sin utredning, säger Stephen Schad.