Hur omfattande är konkursen i Serneke?

Konkursen är den största i byggbranschen sedan 1990-talskrisen. Serneke Sverige var landets femte största byggföretag när det försattes i konkurs den 7 januari, knappt sex veckor efter att tyska Mutares tagit över som ny ägare.

Serneke hade då betalningsförelägganden hos Kronofogden på 90 miljoner kronor och en skatteskuld från pandemin på 379 miljoner. Den exakta omfattningen av konkursboets skulder fastställs inom några veckor.

Vilka konsekvenser får konkursen?

Serneke Sveriges 550 anställda har sagts upp. All produktion stoppades omedelbart på över 100 byggarbetsplatser, främst i Västsverige. Bland annat Handelshögskolan och simhallar i Göteborg, vårdcentraler i Trollhättan och tingsrätt i Vänersborg.

I nästa led drabbas många underleverantörer som riskerar att inte få betalt för sina arbeten. Flera företag kan hotas av konkurs.

Vad säger drabbade underleverantörer?

Vissa är upprörda. Fem har överklagat tingsrättens konkursbeslut. De anser att Sernekes nya ägare inte gjort vad man kunnat för att rädda bolaget under den korta tiden mellan köpet och konkursen.

I andra hand vill de klagande att hovrätten utser en annan konkursförvaltare än den som tillsattes på förslag av Sernekes egen ledning.

Vad händer med de stoppade byggprojekten?

Konkursförvaltaren försöker överlåta projekten till andra entreprenörer. Många kommuner, regioner och privata aktörer som är beställare av projekten kan behöva göra nya upphandlingar. Detta kan leda till förseningar och ökade kostnader.

Hur allvarlig är krisen i byggbranschen?

Över 2 000 byggföretag gick i konkurs 2024, vilket är det högsta antalet på 30 år. Bostadsbyggandet har störtdykt sedan 2022 på grund av höga räntor, inflation och minskad efterfrågan. Många företag har haft svårt att hantera uppskjutna skatteskulder. Konkursen i Serneke kan få ringar på vattnet som fördjupar krisen ytterligare.

10% av byggnadsarbetare var arbetslösa under 2024.

Så hur ser branschens framtid ut?

Något ljusare ändå. Sjunkande räntor bidrar till återhämtning och bostadsbyggandet väntas vända uppåt. Investeringar i energieffektivisering spås öka i år då EU:s direktiv på området blir svensk lag.

Men höga byggkostnader och osäkerhet kring politiska stödåtgärder kan fortsatt bromsa jobbtillväxten. Underleverantörer och mindre företag riskerar att påverkas negativt av konkurser som Sernekes, vilket kan dämpa återhämtningen.

Hur går det för Sernekes grundare Ola Serneke?

Hyfsat. Han har köpt ”Norra Europas finaste lägenhet” på 400 kvadrat högst upp i Karlatornet i Göteborg – skyskrapan vars problemtyngda tillkomst starkt bidragit till byggföretagets ekonomiska trubbel.

Två veckor efter konkursen meddelade Ola Serneke att han grundar ”Serneke 2.0”. Den nya koncernen undersöker möjligheten att slutföra vissa av de byggprojekt som stoppades vid konkursen.