”Varför ska Sverigedemokraterna få bidrag för något de inte gör?”
Tomma stolar i kommunfullmäktige borde inte få vara en vinstaffär, skriver Emil Nordfjell.
![](https://images.lomediehus.se/app/uploads/2025/01/28162003/emil-nordfjell.jpg?auto=format&crop=faces&facepad=10&fit=crop&q=50&w=608)
Emil Norfjell, S-debattör
Det är ingen nyhet att Sverigedemokraterna har svårt att fylla sina stolar i kommunerna. Men nu vill de också ha betalt för platser de inte fyller. Och inte nog med det: Andra partier går med på det.
I Örnsköldsvik fick Sverigedemokraterna sex platser i kommunfullmäktige efter valet 2022. Att de har en tom stol, alltså bara närvarar med som flest fem ledamöter på varje möte, är dock tråkigt för SD-väljarna.
Så som reglerna för partistödet i dag är formulerade får de bara pengar för de platser de fyller.
Pengar rakt till Stockholm
Nu vill man ändra på det. Och det är inte Sverigedemokraterna som står längst fram på barrikaderna, utan det nya C-M-KD-styret i kommunen.
Partistödet i Örnsköldsvik ligger på 40 000 per ledamot och år. Sverigedemokraterna skulle alltså få 160 000 per mandatperiod för ett jobb de inte gör.
Som om resursslöseriet inte var en huvudvärk i sig skulle 40 000 kronor per mandatperiod gå till Sverigedemokraternas partikansli i Stockholm. Ja, alltså inte enligt något beslut i kommunen, men likväl enligt Sverigedemokraternas egna partistadgar:
”Kommunförening som inte utgör eget distrikt skall överföra ett belopp som motsvarar 25 procent av sitt partistöd till riksorganisationen.”, står det.
Otillräcklig redovisning
Tiotusentals kronor ska alltså gå till Jimmie Åkesson i huvudstaden för en tom stol i Örnsköldsvik. Partistödet är till för att partierna ska ha råd med allt från kaffe på torget till internetabonnemang. I Sverige är partierna i stort sett beroende av det.
Men enligt Kammarkollegiet får SD nationellt in 22 miljoner kronor från sina egna lokala partiorganisationer. Man kan ju fråga sig hur mycket av det som handlar om ersättning för stolar som inte fylls.
SD hävdar att lokalpartierna får stöd i form av utbildning och kampanjinsatser från central nivå. Men de årliga redovisningar som SD:s lokalpartier lämnar till kommunerna är ofta otillräckliga och ibland nästan obefintliga.
Sverigedemokraterna tycker nog att de gör rätt. Likväl har man frångått syftet med partistödet. Frågan är vad skattebetalarna tycker om det.