En heltidsanställd ska tjäna 1 300 kronor mer i månaden. 

Det kräver Handels som i dag lämnat över sina avtalskrav för detaljhandeln samt för lager och e-handel till arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

– Vi vill att våra medlemmar får en lön de kan leva på. Lönekravet är så klart en viktig del men också att de får fler timmar på kontraktet, eftersom vi vet att allt för många jobbar ofrivillig deltid, säger Martin Nyberg, Handels avtalssekreterare, till Handelsnytt.

Lönekravet motsvarar, enligt Martin Nyberg, de 4,2 procent som LO-förbunden enats om i sin samordning. Facket kräver även att avtalens lägstalöner räknas upp med 1 300 kronor. 

Fler timmar på kontrakten

För att minska den ofrivilliga deltiden kräver Handels, liksom övriga förbund i LO-samordningen, höjd ersättning för mertid. 

Det vill säga för de timmar som en deltidsanställd jobbar utöver sitt kontrakt. 

Om de deltidsanställda får bättre betalt för extra timmar, tjänar arbetsgivarna på att lägga ut fler timmar på kontrakten, enligt facket.

– Det ska bli dyrare för arbetsgivaren att ha en dålig planering, för att vara krass. De där extra timmarna som en deltidsanställd jobbar ska kosta mer än en vanlig timlön, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

I praktiken kan kravet innebära att deltidsanställda ska få övertidsersättning om de jobbar extra. 

– Om en deltidsanställd får lägre ersättning för sina extra timmar än en heltidsanställd, finns det anledning att misstänka att det är diskriminering. Vi ska inte diskriminera deltidsanställda, säger Martin Nyberg.

Mer för den som jobbat längst

Facket kräver också att mertiden ska fördelas i turordning. Den som varit anställd längst på en arbetsplats ska erbjudas de extra timmarna först. 

Dessutom ska de extra timmarna regelbundet skrivas in på kontrakten. I dag är det inte ovanligt att en butiksanställd som har tio timmar på sitt kontrakt ändå jobbar 20 timmar i veckan. 

Facket vill nu att kontrakten uppdateras regelbundet så att antalet timmar stämmer överens med hur mycket de deltidsanställda faktiskt jobbar. 

– Många har ofrivilliga deltider och tvingas jaga extra timmar för att kunna försörja sig. Det skapar en ständig osäkerhet. Vi vill att det här med mertid ska bli mer korrekt och rättvist, säger Martin Nyberg.

Linda Palmetzhofer säger att flera av fackets medlemsundersökningar visar hur viktigt det är att de som jobbar ofrivillig deltid får fler timmar på sina kontrakt så att lönen räcker till. 

– När vi frågar medlemmarna vad de skulle göra om de tjänade ett par tusenlappar mer och de svara ”hämta ut min medicin” eller ”låta barnen fortsätta spela fotboll” då har vi ett stort problem som vi måste komma till rätta med. 

Mer semester

Även om många kämpar för att få fler timmar på sina kontrakt, vill många medlemmar också ha arbetstidsförkortning. Därför kräver facket en extra semesterdag. 

I detaljhandeln ska den kunna tas ut i enskilda timmar och inte bara som en hel dag. 

För lager och e-handel kräver Handels också en arbetstidsförkortning med ett antal minuter i veckan. 

Det kan handla om tid som sparas i en arbetstidsbank, eller andra lösningar, som kommer fram i förhandlingarna. 

En annan förändring som kan underlätta vardagen om den blir verklighet är fackets krav på att läkarbesök ska få ske på betald arbetstid. 

Handels konstaterar att det är svårt att styra över läkartider och att alla ska ha möjlighet besöka läkare om de behöver vård. 

– Man ska inte heller behöva använda sina semesterdagar till att gå till läkaren. De behövs till återhämtning, säger Linda Palmetzhofer.

Andra har flexibelt arbetsliv

Hon tillägger att många, främst tjänstemän, redan har ett flexibelt arbetsliv med möjlighet att både jobba hemifrån och gå till läkare och annat på arbetstid. 

– För många av våra medlemmar finns ingen flexibilitet alls. Vi vill försöka minska gapet och tudelningen på arbetsmarknaden.

Efter att Handels och Svensk Handel tagit emot varandras avtalskrav i dag, inleds förhandlingarna i nästa vecka. 

Totalt finns runt 25 förhandlingstillfällen inbokade fram till 1 april, då ett nytt avtal ska börja gälla. 

Svensk Handels svar

Handelsnytt rapporterar att enligt arbetsgivarorganisationen Svensk Handel råder det tuffa tider i handeln. Försäljningen minskar och många handelsföretag går på knäna. Därför är fackets krav på löneökningar på 1 300 kronor orimligt.

Handels viktigaste krav för dig i butik

Handels viktigste krav för dig på lager och e-handel

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.