Sprängningar skakar Sverige – och politikerna blundar för lösningarna
Den politiska debatten om bombvågen är stötande, skriver Arbetets politiska redaktör.
![](https://images.lomediehus.se/app/uploads/2025/01/29091755/explosioner-i-sverige.jpg?auto=format&crop=faces&facepad=10&fit=crop&q=50&w=608)
Konfliktytan mellan S och M är stängd och nu råder bara kapplöpning om vem som kan komma med hårdast och tuffast förslag.
Explosion i Kärrtorp. Explosion i Bagarmossen. Handgranater kastade mot ett kafé i Blåsut. Explosion i Årstaberg. Explosion i Upplands-Bro.
Så långt ett nyhetsdygn i landets huvudstad, men den 28 januari 2025 hann vi faktiskt med en explosion i Helsingborg också.
Att läget är akut känner man inpå bara kroppen. Bland länder som inte är i krig är det bara i Mexiko det sprängs mer, enligt kriminologen Ardavan Khoshnood. Och tillgången på bomber och skjutvapen verkar vara lika stor som tillströmningen av barn och tonåringar som vill döda eller spränga för pengar.
Som väljare är det lätt att fråga sig: Varför gör ingen något? Nu, genast, direkt.
Överens om det väsentliga
Det är sossarnas fel, svarar regeringen.
Det är högerns fel, svarar sossarna.
Det finns något nästan stötande i hur den rättspolitiska debatten har artat sig.
När man närstuderar vilka politiska förslag som förs fram kring repression kan man notera att de svenska politikerna är överens. Inte om allt, men om mycket. Kanske till och med det väsentliga.
När Socialdemokraterna ledde regeringen skärptes mer än 50 straff och 20 nya brottsrubriceringar infördes. En riksdagsmajoritet slöt upp bakom nästan allt på regeringens 34-punktsprogram mot kriminaliteten.
Och efter regeringsskiftet har S ställt sig bakom nio av tio kriminalpolitiska förslag från regeringen. Det handlar exempelvis om preventiva vistelseförbud och utökade möjligheter för polisen att använda hemliga tvångsmedel.
Konflikytan är stängd
Och med tanke på de problem kriminaliteten skapar är det obegripligt hur någon kan säga att vi ska avstå från att göra saker vi vet kan förhindra mord eller få bort mördare från gatan.
I spelad osämja har straffen blivit hårdare, längre och träffar fler. I spelad osämja har landets fängelser fyllts upp. I spelad osämja har poliserna blivit fler och får göra mer. Konfliktytan mellan S och M är stängd och nu råder bara kapplöpning om vem som kan komma med hårdast och tuffast förslag.
Och ändå skjuts och bombas det med en osviklig frenesi.
– Jag pratar ju med de gängkriminella i jobbet. De rycker bara på axlarna, det rör dem inte i ryggen om de får tio år mer. Medellivslängden är så låg bland dem ändå, sa kriminalvårdaren Mikael Wener till Arbetet 2022.
Polisen vill ha välfärd
Det brukar ju låta så när man talar med de människor som jobbar närmast kriminaliteten. Och statens järnnäve kan för all del stoppa in livsstilskriminella i fängelse, men aldrig hindra en 16-åring från att ta den inburades plats i gangsterhierarkin.
Otaliga är de poliser som sagt att om de ska lyckas med sitt jobb måste socialtjänsten, skolan och vården – inte minst barn- och ungdomspsykiatrin – ha resurser och förmåga att fånga upp unga innan de hamnat i grov kriminalitet.
Men den här biten har våra svenska politiker varit mindre intresserade av att lyssna på. Kanske för att deras ansvar här är så tydligt. Det är här man har sparat, effektiviserat, skurit ned. Låtit känsla gå före hjärna.
Mindre sexig retorik
I stället driver man på för reformer som man vet är direkt skadliga. Som att sätta barn i fängelse. Och som att införa visitationszoner som inte fungerar i teorin, inte i praktiken och inte är önskade av polisen.
Och retoriskt är det kanske sexigare att säga att polisen bör få visitera alla som bor i södra Stockholm (400 000 människor ungefär) än att säga att BUP-köerna ska bort. Att alla elevassistenter som varslats ska återanställas. Att inte en enda socialsekreterare till ska behöva lämna jobbet på grund av en ohållbar arbetsbelastning.
Men är det något det här landet behöver nu, så är det mindre sexig retorik och partipolitisk positionering – och mer politik som styrs av beprövad erfarenhet.