En man och en kvinna visa i separata ramar mot en bakgrund av industriell byggnadsmiljö.

När ingen hört från honom nästa morgon heller började vi förstå att han var en av dem som varit i hissen, säger Elisabet Rundqvist.

Den 11 december 2023 störtar en bygghiss till marken i Sundbyberg. Alla fem som befann sig i hissen dog. En av dem var 25-åriga svetsaren Bashir. En vanlig kille, kanske ovanligt social, som bara ville jobba för att skicka hem pengar till familjen i Afghanistan.

– Alla blev oroliga när han inte hade hört av sig den kvällen. När ingen hört från honom nästa morgon heller började vi förstå att han var en av dem som varit i hissen, säger Elisabet Rundqvist.

Hon fick kontakt med Bashir första gången 2018. Han var vän till en annan flykting som Elisabet Rundqvist hjälpte i hans asylprocess. Bashir, som flytt från Afghanistan, hade redan permanent uppehållstillstånd så han behövde hjälp med andra saker.

Han ville jobba

Elisabet Rundqvist beskriver det som att han behövde ta nästa steg.

– Han var tydlig med att han inte ville gå i skolan. I Afghanistan hade han jobbat som svetsare, så vi fick in honom på ett ungdomsprojekt genom Arbetsförmedlingen.

En arbetare i skyddsutrustning svetsar ett metallrör, vilket ingår i att gnistor flyger omkring i en industriell miljö.
Bashir när han svetsar.

Genom det kunde Bashir få de nödvändiga certifikaten för att kunna jobba som svetsare i Sverige.

Men de blev också vänner och sågs ofta. Veckan innan olyckan skulle de ha träffats, men lyckades springa om varandra.

Gifte sig några månader före olyckan

Bashir hade gift sig tidigare på hösten, i Iran eftersom han inte kunde återvända till Afghanistan.

– Jag skulle hjälpa honom att registrera äktenskapet hos Skatteverket för att kunna påbörja familjeåterföreningsprocessen. Det känns väldigt jobbigt att vi hade gått om varandra då.

Morgonen efter olyckan, då flera av Bashirs vänner hört av sig, ringde Elisabet Rundqvist polisen. Hon berättade att de misstänkte att Bashir var en av de omkomna. Under veckan som följde hade hon mycket kontakt med polisen och med hans arbetsgivare. En kollega berättade att han hade sett Bashir i hissen innan den störtade.

Omkring en vecka senare blev hon och en av Bashirs kompisar kallade till polisen. Då kom beskedet de redan visste – Bashir var en av de som dött.

”De var förkrossade”

Utanför stod ett tiotal kompisar till Bashir och väntade. Att berätta för dem var en av de svåraste sakerna Elisabet Rundqvist har gjort.

– De var förkrossade, men väldigt fina mot varandra. De bar varandra på ett sätt jag aldrig sett förut. När en bröt ihop stöttade de andra upp och så gick det liksom runt. En orkade trösta en stund och bröt sedan själv ihop och då var det någon annan som tröstade, berättar hon.

Sedan ägnade hon mycket tid åt att diskutera med Bashirs familj i Afghanistan om var begravningen skulle hållas.

En man med kort svart hår och skägg har på sig en rutig skjorta under en grön tröja. Han står framför ett grått draperi.
Bashir blev 25 år gammal.

Begravdes i Sverige

Eftersom det gått ganska lång tid och att Bashirs kropp var illa tilltygad enades de till slut om begravning i Sverige. Det var sorgligt men väldigt kärleksfullt berättar Elisabet Rundqvist.

– Det var en väldigt fin upplevelse mitt i sorgen. Det är självklart att alla var otroligt ledsna och förkrossade. Vi grät, men samtidigt så var det väldigt fint och kärleksfullt. Det kom massor med kompisar. Det märktes att han hade varit en social kille som var väldigt omtyckt.

Kafka-process

Sedan följde en process som Elisabet Rundqvist beskriver som Kafka-artad. Eftersom Bashir inte hade någon släkt i Sverige och hans äktenskap inte hade hunnit registreras här blev det stora problem med arvsfrågan.

Intyg och fullmakter skickade mellan Sverige och Afghanistan. Elisabet Rundqvist var i kontakt med banken, Skatteverket, jurister och många fler. Men det gick inte ens att betala de skulder som fanns i dödsboet. Banken ville lämna pengarna efter Bashir till Allmänna arvsfonden.

Till slut lyckades de få äktenskapet registrerat i Sverige och då löstes många knutar. Då kunde Elisabet Rundqvist ansöka om att bli bodelningsman och komma åt hans bankkonto. För en vecka sedan, alltså ett år efter olyckan, blev bouppteckningen äntligen klar.

– Men hur ska vi kunna skicka pengarna till Afghanistan? Det är väldigt svårt att göra från Sverige och det har jag inte löst ännu.

Åtal kan väckas i vår

Haverikommissionen har utrett olyckan och kom med sin slutrapport i somras. Där konstateras att det saknades fem skruvförband som skulle ha hållit ihop hissmastens sektioner. Som följd blev belastningen på masten större än vad konstruktionen kunde klara av.

Dessutom fanns det brister i kontrollsystemet och att de saknade skruvförbanden borde ha upptäckts.

Arbetsmiljöverket har lämnat in en åtalsanmälan mot företaget ABC Bygghissar, som var de som monterade bygghissen.

Samtidig pågår en förundersökning om arbetsmiljöbrott med anledning av olyckan.

– Det jag kan säga är att förundersökning pågår och åtal kan förväntas under våren, säger förundersökningsledaren Lars Ågren.

Så ni kommer att väcka åtal?
– Det är inget som är hugget i sten, men det kan bli ett åtal och i så fall blir det i vår.

De omkom i hissolyckan

  • Bashir, 25 år, från Afghanistan
  • En ukrainsk medborgare i 60-årsåldern
  • En ukrainsk medborgare i 40-årsåldern
  • En rysk medborgare i 50-årsåldern
  • Anton, 26 år, från Matfors